A rendőrség cáfolja Magyar Péter állítását a szombati tüntetésen részt vevők számáról

2024.04.08. 07:05
Magyar Péter szerint a rendőrség több százezresre becsülte a szombati tüntetés résztvevőit, ám a Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) cáfolta az információt, ugyanis elmondásuk szerint ők sohasem bocsátkoztak becslésekbe.

Magyar Péter az általa szervezett Nemzeti Menet helyszínén az RTL-nek úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség több százezresre becsülte a tüntetés résztvevőit. Ezt az információt egy későbbi Facebook-posztban is megerősítette a Diákhitel Központ volt vezetője.

A rendőrség szerint 250 ezer, a kormánypropaganda szerint 24 ezer, a valóságban 3-400 ezer ember

– fogalmazott a bejegyzésben Magyar Péter.

Az RTL Híradó ezzel kapcsolatban megkereste a rendőrséget, ők azonban cáfolták Magyar Péter állítását.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sohasem bocsátkozott becslésekbe, most sem tesszük, és a szervezők irányába sem történt ilyen közlés

– reagáltak az RTL megkeresésére.

Tüntetés, egyesületi név, reakciók

„Nemzeti Menet és demonstráció egy új Magyarországért” – ezzel a címmel hirdetett tüntetést szombat délutánra a fővárosba Magyar Péter, amelyen több ezren vettek részt. A tüntetés előtt néhány órával bejelentette, hogy megalapította a Legyél a változás! Egyesületet.

A tüntetésről folyamatosan frissülő cikkben és egy összefoglaló keretében is beszámoltunk, valamint videót is készítettünk Magyar Péterrel. A Diákhitel Központ korábbi vezetője, Varga Judit exférje az első tüntetését  március 15-én tartotta, amelyen bejelentette, hogy Talpra Magyarok! néven szervez közösséget.

A tüntetés közben Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is posztolt közösségi oldalán. Szerinte Magyar Péter egy baloldali politikus, a baloldal pedig háborúba vinné Magyarországot. Szerinte csak Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP képes megvédeni az országot.

Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője kritizálta Magyar Pétert. Utóbbi Magyar Pétert nem nevesítette, 11 pontban üzent neki. Az MSZP társelnöke pedig így fogalmazott: „Egy baloldali, szociáldemokrata nem tud és nem is akar jobboldali kormányzást, hanem marad a bal-, balközép oldalon, a szolidaritás, az igazságosság és a társadalmi különbségek radikális csökkentése oldalán.”

Magyar Péter szerepéről, a tüntetésről és az ellenzéki oldallal való viszony alakulásáról Nagy Attila Tibor politikai elemző nyilatkozott az Indexnek, amely ide kattintva érhető el.