Újabb három vármegyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

2024.04.08. 19:07
Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt 2024. április 9., keddtől tűzgyújtási tilalom lép életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben, így Hajdú-Bihar vármegyével együtt már négyre emelkedett a tilalommal érintett térségek száma – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

A Nébih azt írta, a napos és nyári jellegű tavaszi időjárás kiszárította a könnyű holt biomasszát az erdőkben, valamint az erdőkkel szomszédos területeken. Az alföldi talaj is kiszáradt, az erdőtársulásokban a lehullott nyárfavirágzat szintén növeli a tűzterjedés sebességét. 

A száraz biomassza miatt

már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is gyorsan terjedő tűz alakulhat ki, és megnő a tüzek intenzitása.

A felszíni tüzek például akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. A következő napokban pedig nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely csökkentené a tűzkockázatot.

A fokozott veszélyt figyelembe véve a Nébih, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével fokozottan tűzveszélyes időszakot rendel el Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Emellett továbbra is fenntartja a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar vármegyében.

Ezekre kell figyelni

A Nébih a lakosság fokozott elővigyázatosságát kéri a tűzveszélyes időszak alatt. Ügyelni kell arra, hogy

  • ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsikból, ugyanis azok hamar meggyújthatják az út menti növényzetet.
  • Belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert az égő zsarátnokok – a füsttel felszállva – több száz méterrel arrébb is tüzet okozhatnak.
  • Fontos tudni, hogy a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
  • A korlátozás ideje alatt szintén nem engedélyezett a tűzrakás kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem

– olvasható az MTI által idézett tájékoztatóban.