18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egy volt lelkész szexre kényszerítette a hittancsoportjába járó kisfiúkat

2024.04.09. 16:37
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt vádat emelt azzal a korábban egyházi szolgálatban állt férfival szemben, aki hittancsoportjába, illetve az általa vezetett más ifjúsági közösségbe járó fiúgyermekekkel szexuális kapcsolatot folytatott.

A vád szerint a vádlott – egy volt egyházi személy – Bács-Kiskun vármegyei szolgálata alatt aktívan bekapcsolódott az egyház ifjúsági közösségi életébe, több csoport szervezője volt. Fiúgyermekek is rendszeres látogatói voltak a plébánián kialakított közösségi térnek. A férfi hittant tanított, a szertartásokon segítőként foglalkoztatott, illetőleg anyagilag is támogatott több vele kapcsolatba került kiskorút.

Megismerve a családi és anyagi körülményeiket több fiút pénzzel, élelmiszerrel vagy más ajándékokkal támogatott, ezeket a juttatásokat a plébánia látogatásához kötötte.

A férfi a fiúgyermekekkel egy közösségi oldalon is kapcsolatban állt, ahol bizalmasan becézgetve őket találkozásokat sürgetett velük.

A vádlott 2019 és 2022 között négy kiskorúval – ketten közülük tizennégy év alattiak voltak – végzett szexuális cselekményt. A kiszolgáltatott helyzetben lévő, a férfi befolyása alatt álló kiskorúak zavarukban eltűrték a vádlott cselekményét.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiváló szakmaisággal folytatott nyomozása eredményeként az egyházi szolgálat alól azóta már felmentett férfit őrizetbe vette.

Az ügyészség az elfogása óta letartóztatásban lévő férfit többrendbeli hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettével vádolja. Vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhat.

Emellett a férfit a törvény kötelező rendelkezése alapján végleges hatállyal el kell tiltani minden olyan foglalkozástól, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását vagy gyógykezelését végzi, illetve kiskorúval egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll – olvasható a közleményben.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.