Mi az a TISZA párt? Minden, amit eddig nem tudtunk Magyar Péter új szervezetéről

ZS 0182
2024.04.10. 20:32
A TISZA párt öndefiníciója szerint egy ideológiamentes formáció, amely jobbközép pártként középutas politikát folytat. Egykori programjuk szerint megállítanák a migrációt és mérsékelnék a határon túli magyarok szavazati jogát.

Nagyot szólt a hazai sajtóban szerda délután, amikor Magyar Péter bejelentette: beadták pártjuk nyilvántartásba vételi kérelmét a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A Diákhitel Központ volt igazgatója Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy

percekkel ezelőtt beadtuk a Nemzeti Választási Bizottságnak a pártunk nyilvántartásba vételi kérelmét. Ezzel a párttal indulunk a 2024. június 9-i európai parlamenti és az önkormányzati választáson.

A Talpra Magyarok Közösségének alapítója a párt nevét elsőre nem árulta el, de azt ígérte, hogy a regisztráció jogerőssé válása után nyilvánosságra hozza. A Nemzeti Választási Bizottság honlapján azonban már megjelent a kérelem, Magyar Péterék logója a TISZA – Tisztelet és Szabadság Párt mellett tűnt fel, a bejelentés napja pedig április 10. Ezek után Magyar egy újabb posztban megerősítette, hogy valóban ezzel a szervezettel álltak össze. 

Sosem hallott róluk? 

Joggal merül fel a kérdés, hogy mit tudhatunk arról a pártról, amely lehetővé teheti Magyar Péter indulását a vészesen közeledő EP-választáson. A szervezet egri székhelyű, az egriugyek.hu helyi híroldal szerint a TISZA Párt honlapja 2021 augusztusában frissült utoljára, akkor Szabó Attila elnök vezette a pártot, a két alelnök pedig Deák Boldizsár és Somodi Erzsébet volt. Az elnökkel 2021 áprilisában interjút is készített a lap, amiben azt mondta,

ők nem kamupárt, az állami támogatás nem kell nekik, és nem fognak össze más ellenzéki pártokkal.

A párt másik vezetője, Deák Boldizsár 2006 előtt fideszes önkormányzati képviselő volt, de a Demeter Ervin, az első Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nevével fémjelzett helyi szervezet feloszlatása után nem került vissza a pártba. Több alkalommal próbálkozott a helyi politikába beleszólni, főleg úgy, hogy az ő tulajdonában állt korábban a Rádió Eger is.

A TISZA Pártot 2022 februárjában vették nyilvántartásba, a valasztas.hu oldal adatai szerint el sem indultak az országgyűlési választásokon.

Párt a pártokrácia ellen

„Nem tagadjuk, hogy friss pártként valóban célul tűztük ki a parlamentbe kerülést is, de természetesen ez nem öncélú, csak egy eszköz, hogy segítsünk a bajba jutott embereken. Nem vagyunk hataloméhesek, nem szorulunk magas állami fizetésekre, és mélyen hiszünk a valódi népképviseletben. Ezért ennek érdekében kormányzati szerepben csak két ciklust engedélyezünk a képviselőknek, a jövedelmüket pedig a civil életben folytatott foglalkozásuk bérének havi átlagában maximálnánk” – olvasható a TISZA Párt honlapján

Mi a »pártokrácia« helyett a magyar társadalmat szeretnénk helyzetbe hozni

– tették hozzá a céljaikat bemutató szövegben, bár hogy ez pontosan mit jelent, azt nem fejtették ki. 

Azt ígérték a választóknak, hogy mind a 106 választókerületben indítanak jelöltet, úgy gondolták, hogy friss pártként is képesek lehetnek erre. 

Hazánk szent folyója, a Tisza mindkét oldalán hamarosan kampánykörútra megyünk. Minél több emberrel el fogunk beszélgetni, megkérdezzük legégetőbb problémáikat, amelyeket pártprogramunkba is beépítünk, de pártállástól függetlenül a polgármestereket is felkeressük, és felajánljuk nekik a segítségünket

– jelentették ki, hozzátéve, hogy ők alulról szerveződő párt, és a társadalmi beágyazottságra szeretnének építeni. A formáció öndefiníciója szerint ideológiamentes jobbközép pártként középutas politikát folytatnak.

A 2022-es országgyűlési választásokra készülve pedig a következő programot hirdették meg a választóknak:

 • A minimálnyugdíj felemelése 28 ezer forintról 75 ezer forintra az első évben, majd a következő évben 110 ezer forintra.
 • 2023-ra visszaadni a teljes 13. havi nyugdíjt (ez egyébként azóta már megtörtént a kormány döntésére).
 • Valós rezsicsökkentést, világpiaci árak megvalósítását a teljes energiaszektorban.
 • Kis- és középvállalkozásoknak nagyobb pénzügyi támogatást biztosítani, valamint csökkenteni az adminisztrációs terheket, tényleges „söralátét” bevezetésének megvalósítása.
 • Kizárólag magyar egyházak támogatása, létszámuk alapján.
 • Belátható időn belül csatlakozni az eurózónához.
 • A közbeszerzések tisztaságának szigorú ellenőrzése, és csatlakozás az Európai Ügyészséghez.
 • A magyarországi kisebbségek valós felzárkóztatását segíteni.
 • Ingyenes nyelvvizsgát biztosítani már a 8. osztály elvégzése után.
 • A kórházakban csökkenteni az orvosok adminisztrációs terheit, várólisták idejének csökkentése. Rendezni a kórházi adósságokat a beszállítók felé.
 • Alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékra csökkenteni.
 • A végrehajtást állami kézbe venni, illetve a devizakárosultaknak igazságot szolgáltatni.
 • Visszaállítani a hiteles hírközlést az írott és elektronikus médiában.
 • A legfőbb ügyészt maximum 2 cikluson keresztül lehessen megválasztani.
 • A köztársasági elnököt a nép közvetlenül válassza meg, maximum 2 ciklus erejéig.
 • Az országgyűlési választásokon csak az szavazhat, aki magyar állampolgár, illetve van magyar adókártyája.
 • A migráció megállítása. Határvédelem megerősítése.
 • A TAO-pénzek felhasználása: 50 százalék sportcélú legyen, a másik 50 százalékkal a címzett önkormányzat rendelkezzen.
 • Országgyűlési képviselők mentelmi jogának eltörlése.
 • A Covid-járvány alatt több mint 600 árván maradt gyermek támogatása. 

„Az oktatást és az egészségügyet is csak úgy lehet megmenteni és európai színvonalúra emelni, ha az adóbevételekből kevesebb stadion épül, és a határon túli magyarok támogatását is mérsékeljük. Minden tiszteletem a határon túli magyar honfitársainké. Legyenek magyar állampolgárok, legyen magyar útlevelük, de szeretnénk elérni, hogy Magyarországon csak az rendelkezzen szavazati joggal, akinek magyar adókártyája van. Szerintünk épülhet stadion, templom például Kárpátalján magyar támogatásból, de ettől még ne legyenek feljogosítva az ottani magyarok arra, hogy beleszólhassanak például a magyar gazdaságpolitikába” – mondta az egriugyek.hu-nak adott interjújában Szabó Attila, a TISZA Párt elnöke.

(Borítókép: Magyar Péter tüntetése 2024. március 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)