Karácsony Gergely: Sem égig érő vascsicsergőt, sem állami telekre céllövöldét nem tudok ígérgetni

2024.04.11. 18:33 Módosítva: 2024.04.11. 20:57
Karácsony Gergely főpolgármester szerdán az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront – Budapest és a Fridays For Future Magyarország képviselőivel egyeztetett.

„Komoly, felelős és részletes programot írtak a diákok Budapest jövőjéről, komoly, felelős és részletes beszélgetésben vettük sorra a program pontjait szerdán az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront – Budapest és a Fridays For Future Magyarország képviselőivel” – közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester elárulta, arról beszéltek, hogyan adjanak közösen szabad, zöld és szolidáris jövőt a városnak. A politikus arra emlékeztetett, hogy „sokszor álltunk már ki együtt az oktatás szabadságáért, a klímaváltozás ügyeiben. A diákok programja most is komolyabb dolog annál, mint hogy belevesszen a kampányígérgetések zajába”.

Ezért én sem égig érő vascsicsergőt, sem állami telekre céllövöldét nem tudok, és nem is akarok ígérgetni

– jelentette ki a városvezető, aki azt vállalja, hogy „megteremtjük a fővárosi diákönkormányzatnak a beleszólás és képviselet erős jogát és eszközeit, jobb hozzáférést a sokszínű budapesti kultúrához, megoldásokat a klímaváltozás ellen és a még zöldebb Budapestért, megállapodtunk abban is, hogy együtt újítjuk meg a közétkeztetést, és érvényesítjük a diákok szempontjait a lakhatási válság elleni küzdelemben éppúgy, mint a közösségi közlekedés fejlesztésében, például a Bubi 3.0-nál. És mindezt már a következő hetekben elkezdjük, azzal például, hogy ingyenes előadásokat biztosítunk a diákoknak a fővárosi színházakban”.

Karácsony Gergely azt ígérte, hogy az egyeztetéseket folytatják. A találkozóról a diákszervezetek is megszólaltak, a programról itt írtunk részletesen.

A három diákszervezet közleménye szerint

az egyeztetés konstruktívan zajlott, viszont konkrét megállapodás még nem született. A diákszervezetekhez még nem érkezett megkeresés más főpolgármester-jelöltektől. Karácsony Gergely ígéretet tett, hogy az elkövetkezendő héten részletes tartalmi válaszokat adnak a Mi Budapestünk Programra. A programban javasoltakat általánosan megvalósíthatónak tartják, a diákszervezeteket a támogatásáról biztosította. A program egy részét már ebben a ciklusban megvalósíthatónak tartja.

Kiderült, hogy „a főpolgármesternek a tagság kérdéseit is feltették diákszervezetek képviselői. Többek között kiderült az, hogy Karácsony Gergely etalonnak Ljubljanát, Barcelonát és Bécset tartja, kiállna vitázni a szavazólapon szereplő többi jelölttel, valamint, hogy a garanciát a Mi Budapestünk program teljesítésére a közgyűlési határozatban fogja rögzíteni, illetve hogy mindent megtesz a Budapesti Diákönkormányzat autonóm működése érdekében, vagyis intézményi garanciát adna”.

A diákszervezetek továbbra is várják a többi jelölt megkeresését, számos polgármester-jelölt fejezte ki nyitottságát, „az ajánlatok beérkezése után a diákszervezetek tagsága fog dönteni arról, hogy melyik jelöltet támogatják. A szavazás eredménye a nyilvánosság számára is elérhető lesz”.