Vitézy Dávid is megszólalt a Lánchíd-botrányról: Az eddig kiderült információk felvetik a korrupció gyanúját

ZS 3379
2024.04.15. 13:34
Nemrég jelentés készült a Lánchíd felújításának ellenőrzése során feltárt pénzmozgásokról, amit a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a napokban nyilvánosságra is hozott. Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint az eddig kiderült információk felvetik a korrupció gyanúját.

Vitézy Dávid is megszólalt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) napokban közzétett jelentéséről. A főpolgármester-jelölt szerint a Kehi-jelentés rácáfolt Karácsony Gergely Lánchíddal kapcsolatos korábbi kijelentéseire.

Várjuk a vizsgálatok és a nyomozó hatóságok munkájának eredményeit. Az eddig kiderült információk felvetik a korrupció gyanúját, de egyelőre nem lehet tisztán látni az ügyben

– nyilatkozta Vitézy a Mandinernek hétfőn. A lap egy másik cikkben pontokba is szedte, hogy mi is történt pontosan.

Amint arról az Indexen is írtunk, pénteken a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal A Budapest Főváros Önkormányzata által az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből finanszírozott Széchenyi lánchíd felújításának ellenőrzése során feltárt pénzmozgásokról címmel tett közzé részjelentést, amelyben több pénzmozgásról is beszámoltak. A jelentés részleteiről itt írtunk.

A dokumentumban többek között úgy fogalmaztak, „a megismert adatok alapján látszott, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd-projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 forint összegben. Megállapítható, hogy mindösszesen 1 545 064 719 forint került átutalásra”.

A Kehi jelezte azt is, hogy „a Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forint összeget utalt tovább két ügyvéd részére, akik közül egy vele azonos épületben rendelkezett irodával. Az átutalt összegből – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy az azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel”.

Később arról is írtunk, hogy a kivitelező a Kehi jelentése előtt értetlenül áll. „Visszautasítja az A-Híd Zrt. a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal délután nyilvánosságra hozott, a Lánchíd felújításáról szóló részjelentésében megfogalmazott vádakat, és értetlenül áll annak megállapításai előtt” – közölte a vállalat a Kehi pénteken nyilvánosságra hozott jelentésére reagálva.

A Mandiner húsz pontban szedte össze a milliárdos bűnügy legfontosabb történéseit, ami Karácsony Gergely szerint meg sem történt.

(Borítókép: Lánchíd. Fotó: Szollár Zsófi / Index)