Egy év felfüggesztettet kapott Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész

2024.04.17. 19:56
Hivatali visszaélés miatt jogerősen egy év, egy évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyészt a Fővárosi Törvényszék szerdán. Ihász a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos bizonyítékokat tárolt a szekrényében anélkül, hogy azokat megosztotta volna a bírósággal.

Ihász Sándor volt ügyész az egyik büntetőeljárással összefüggésben neki átadott bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, helyette azt hivatali irodájában, a szekrényében tárolta, és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget sem. Így lehetetlenné tette a bizonyítéknak a nyomozó hatóság általi értékelését, továbbá hivatalos személyként felvilágosítást adott egy folyamatban lévő büntetőügyben olyasvalakinek, aki erre a tájékoztatásra nem volt jogosult. Ezzel a vádlott megszegte a rá mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét – közölte a bíróság az MTI-vel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság korábban első fokon 1 év, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a vádlottat. Ez ellen ő és védője fellebbezett.

A másodfokú bíróság az elsőfokú döntést annyiban változtatta meg, hogy az időmúlás miatt a kiszabott szabadságvesztés próbaidejét 2 évről 1 évre mérsékelte – közölte a törvényszék sajtóosztálya.

A vád szerint Ihász Sándor 2017 októberében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség akkori vezetőjeként olyan dokumentumokat vett át barátjától, Gyárfás Tamás médiavállalkozótól, amelyek új bizonyítékokat tartalmaztak Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával kapcsolatban. Ihász Sándor azonban nem jelentette ezt a nyomozóhatóságoknak, illetve a Legfőbb Ügyészségnek, hanem az irodájában elzárta a dokumentumokat.

A Fővárosi Törvényszék a Fenyő-ügyben februárban hirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletet, amelyben felbujtóként Gyárfás Tamást hét év, Portik Tamást életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta.