Deutsch Tamás elmondta, mikor ülne le vitázni Magyar Péterrel

2024.04.19. 13:42
Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-listavezetője egy nemrég megjelent interjúban az uniós források felszabadításáról, a Fidesz európai parlamenti listaállításához szükséges vérfrissítésről, valamint Magyar Péterről is ejtett néhány szót.

Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-listavezetője a Mandinernek adott interjút, és többek között arról beszélt a lapnak, hogy hogyan dolgoznak Brüsszelben, mit gondol arról, hogy Magyarország már nem az Európai Néppárt tagja, hogy vitázna-e Magyar Péterrel, valamint arról, hogy hány mandátummal készülnek az európai parlamenti választásokra. A főbb állítások a következők voltak:

  • A május 3-án véget érő európai parlamenti listaállítás után kész vitázni Magyar Péterrel, „aki szerinte úgy hazudik, mint Gyurcsány”. 
  • „Önmagunk dicséretét ne bízzuk másra, mert a végén elmarad” – mondta Deutsch arról, hogy „a brüsszeli bürokrácia zsarolása, politikai nyomásgyakorlása” ellenére „a magyar érdekek képviseletéért dolgoznak Brüsszelben”. 
  • Szerinte a Magyarországnak járó uniós források teljesen jogszerűtlen visszatartásával Brüsszelben „politikai okokból konkrétan tönkre akarták tenni Magyarországot, hogy ezzel is az ellenzéket segítsék hatalomra a magyar költségvetés bedöntésével”. De végül, mint mondta, „Varga Judit, Bóka János, Navracsics Tibor és Orbán Viktor egy komoly politikai sakkjátszmában túljárt a brüsszeli bürokraták eszén”, mert összességében több mint 10 milliárd eurónyi, a jog szerint nekünk járó uniós forrást sikerült felszabadítaniuk. 
  • Deutsch Tamás az egyik legjobb döntésnek nevezte, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. Szerinte a pártcsalád egy „őrültekháza volt”, ahol „állandóan hátba akarták támadni őket”. Ezért örül nagyon, hogy az új ciklusban lesz európai politikai családja a Fidesznek. 
  • Úgy véli, a migrációs paktum vereség egész Európa számára, és az új jogszabály felszámolja az Európai Unió külső határainak védelmét, továbbá szétveri az EU egységét. De ők akkor sem fogják engedni, hogy „Magyarországból bevándorlóországot csináljanak”. 
  • Szerinte Brüsszel háborús uszítóként viselkedik és fegyveres konfliktust forszíroz. 
  • Huszonnégy európai parlamenti mandátummal számolnak, nagy lesz a „sorcsere” köztük, fontosnak tartja az újítást. 
  • Elvétve sincs példa együttműködésre az ellenzéki képviselőkkel Brüsszelben, mert azok „nem a magyar érdekeket képviselik”. Szerinte mindegyikük „hazaáruló”, és szerinte a Momentum jelenleg már a puszta politikai továbbéléséért küzd, és lassan már Magyar Péter törli le őket a politikai térképről. 

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Fidesz április 19-én, pénteken Választási Manifesztumot fogad el. Az esemény 15 órától kezdődik a Millenárison, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök is.

A kormányfő és Deutsch Tamás EP-listavezető mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólal majd, a történéseket az Index is folyamatosan figyeli majd.