Elutasították Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését

2024.04.24. 10:38
Karsai Dániel bejelentette, hogy alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni a Kúria azon döntése ellen, amelyben elutasította az eutanázia kérdésének népszavazásra bocsátását.

Karsai Dániel annak érdekében kezdeményezett népszavazást, hogy azok a halálos betegek, akik „állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg”.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az élethez való jog sérthetetlenségére hivatkozva elutasította a kérdés népszavazását. Az elutasító döntés ellen Karsai Dániel felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, a Kúria azonban kedden helybenhagyta az NVB döntését.

A közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. A Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog. Ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át. Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességgé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt

– írta közösségi oldalán Karsai Dániel a döntésre reagálva.

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász állapota az utóbbi időben rohamosan romlani kezdett. Ugyanakkor nemrég a Népszavának azt mondta, annyira még nincs rossz állapotban, hogy most élne az aktív eutanázia lehetőségével, ha ez engedélyezett lenne.