Gyermekfoglalkoztatás és veszélyeztetés miatt emeltek vádat két férfi ellen Kecskeméten

2024.04.29. 10:55
Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfi ellen, mert munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek munka közben mindkét kezét összepréselte egy gép.

A vádirat szerint a Kecskemét környéki cég műszakvezetője és telepvezetője 2021 tavaszán, iskolaidőben, alkalmi munkavállalóként, gépkiszolgáló segédmunkás munkakörben műanyag flakonfúvó gépen foglalkoztatta a 15 éves fiút – írta Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A gyermek a műszakvezető hívására, a telepvezető szóbeli engedélyével kezdett el az üzemben dolgozni. A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a sértett még kiskorú, és orvosi alkalmassági vizsgálaton nem vett részt, ráadásul a gép kezelésére sem volt megfelelően kiképezve, ennek ellenére önállóan kezelte azt.

A fiú ötödik napja dolgozott a vállalkozásnál, amikor 2021. március 5-én délután benyúlt a flakonfúvó gép préspofái közé, amely összepréselte mindkét kezét, többszörös darabos csonttörést szenvedett, ami maradandó fogyatékossággal gyógyult.

A veszélyes munkaeszköznek minősülő gép benyúlás elleni védelmet biztosító elektromos kapcsolói ki voltak iktatva, ezáltal a gépen való munkavégzés fokozott veszéllyel járt, amiről a vádlottak tudtak.

A két férfi megszegte azt a szabályt, amely szerint a gépet csak felnőtt, arra megfelelően kioktatott személy kezelheti, aki egyéves – felügyelet mellett szerzett – gyakorlattal rendelkezik. A telepvezető vádlott a fiatalkorú munkavállaló foglalkoztatására előírt szabályokat is megszegte, mert 16. életévét be nem töltött kiskorút csak iskolai szünet ideje alatt lehet foglalkoztatni, továbbá nem biztosította az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az ügyészség mindkét férfit maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, valamint gyermekmunka bűntettével vádolja. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság dönt.