Kiderült, milyen drága bort adott Orbán Viktor a kínai elnöknek

2024.05.12. 07:10
Orbán Viktor egy muzeális tokaji aszút és egy tokaji borválogatást adott a Budapestre látogató Hszi Csin-ping kínai elnöknek. Most kiderült, mennyibe kerül egy palack ebből a fajta tokaji aszúból.

A kínai elnök látogatásával kapcsolatban szerda reggel jelent meg egy véleménycikk Hszi Csin-ping tollából a Magyar Nemzeten. Az államfő ott többek közt azt írta, hogy a kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós.

Ennek tükrében nem meglepeő, hogy később Orbán Viktor – a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójának alkalmából – egy palack 1949-es évjáratú, muzeális tokaji aszúval, illetve egy hatpalackos, egyedi tokaji borválogatással lepte meg Hszi Csin-pinget. 

A Pénzcentrum utánajárt annak, hogy mennyibe kerül ez az 1949-es tokaji aszú. Mint írták,

az egyik magyarországi online áruházban 169 ezer forintért árulták,

amíg kapható volt, de február óta már nincs belőle készleten (ott legutóbb februárban lehetett hozzájutni).  Egy külföldi áruházban valamivel olcsóbban, 295 fontért árulták az 1949-es tokaji bort, ami nagyjából 133 ezer forintnak felel meg – eladó darab viszont már ott sincs belőle. 

Mint a Pénzcentrum megjegyzi: muzeális bornak az a minőségi vagy különleges minőségű bor nevezhető, amely legalább 5 évi érlelés után a termőhelyre, a szőlőfajtára, a készítési módra, a hordóban és palackban érlelésre jellemző különleges illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz, évjárata és jellege miatt megkülönböztetésre érdemes.

Hszi Csin-ping látogatása alkalmából összesen tizennyolc megállapodást írt alá Magyarország Kínával. Orbán Viktor a minap a kínai állami médiának nyilatkozva foglalta össze a találkozó jelentőségét.