Ismét cáfolnia kell a hazai büntetés-végrehajtásnak az antifa támadások vádlottjának állításait

2024.05.14. 15:43
Közleményben tagadta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Ilaria Salisnak és apjának állításait arról, hogy nem engednék a nőt szavazni a június 9-i választáson.

Újabb jogsértésnek számít, hogy a Magyarországon fogva tartott olasz Ilaria Salis nem szavazhat a budapesti börtönben a júniusi európai parlamenti választásokon, melyeken az olasz baloldal jelöltjeként viszont indul – hangoztatta a nő apja, Roberto Salis hétfőn.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) határozottan visszautasítja az antifa támadásokkal gyanúsított olasz nő édesapjának újabb, valótlan tartalmú állításait – kezdi közleményét a parancsnokság. Az olasz médiának adott nyilatkozat szerint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nem engedélyezi Ilaria Salis fogvatartottnak, hogy szavazhasson az Európai Parlamenti választáson.

Ez az állítás valótlan! A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. számú törvény 131 §-a világosan leírja, hogy a szabadságvesztés végrehajtása alatt az elítélt részére biztosítani kell, hogy választójogával élhessen, valamint a bv. intézet köteles elősegíteni az elítélt választójogának gyakorlását

– közölte a BvOP, amely nyilatkozatában kiemeli, hogy az arra jogosult fogvatartottakat minden egyes választásnál nyilatkoztatják kollégáink, hogy választójogukkal élni kívánnak¬e, majd a nyilatkozatokat továbbítják a választási irodának, ahol döntenek arról, hogy az adott személy a vonatkozó jogszabályok alapján részt vehet-e a választáson.

Hozzátették, hogy a bűnügyi személyes adatok védelme miatt nem áll módjukban konkrét személyről részletes tájékoztatás adni, de hangsúlyozzák, hogy a magyar börtönökben – köztük a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben – fogva tartott valamennyi személy esetében a hivatkozott hatályos jogszabályok alapján járnak el. A büntetés-végrehajtási szervezetnek sem szándéka, sem jogalapja nincsen arra, hogy bárkinek megtiltsák a választásokon való részvételt.

Éppen ezért a bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt fogva tartott nő édesapjának állításával ellentétben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nem adott olyan tájékoztatást Ilaria Salis fogvatartottnak, hogy nem élhet szavazati jogával az európai parlamenti választáson. „Újfent visszautasítjuk az alaptalan vádakat, amelyek súlyosan sértik a magyar büntetés-végrehajtási szervezetben szolgálatot teljesítő kollégáink szakmai méltóságát és jó hírnevét” – zárták a közleményüket.

Korábban megmutatták a nő celláját is

Nem ez az első alkalom, hogy a BvOP-nak közleményt kellett kiadni Ilaria Salis miatt. Nemrég még egy rendkívüli sajtótájékoztatón keretein belül mutatták be a nő celláját, hogy cáfolják az állításait a letartóztatásának körülményeivel kapcsolatban. 

Salist legközelebb jövő héten állítják a bíróság elé, mielőtt megtartanák az európai választásokat, ahol ő maga is indult az egyik olasz baloldali párt jelöltjeként