Donáth Anna: Sokkolt, ami Szlovákiában történt

2024.05.16. 13:23

A Momentum Mozgalom közleményében az áll, a Fico elleni merényletet követően rengetegen kívánták a szlovák miniszterelnök halálát, sőt esetenként még a magyar miniszterelnök elleni merényletet is kívánó véleményekkel és kommentekkel lehetett találkozni a közösségi médiában. (A téma súlyossága és a gyűlöletkeltés megakadályozása miatt szerkesztőségünk úgy döntött, korlátozza a hozzászólásokat a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylettel kapcsolatos írásainknál.)

Donáth Anna, a Momentum elnöke a jelenséggel kapcsolatban arról ír: senki nem kívánhatja más emberek halálát, akkor sem, ha politikai ellenfelekről van szó. Mint írta, sokkolta, ami Szlovákiában történt.

Európa közepén fegyveres politikai erőszak, 2024-ben – ez tragédia. De legalább ennyire szíven ütött, hogy tömegével jelentek meg az interneten Fico és mások halálát kívánó kommenttömegek

– írta közösségi oldalán a Momentum elnöke, hozzátéve, hogy a politika egyre durvább indulatokat vált ki Magyarországon és az egész nyugati világban.

„Értem a frusztrációt, amit egy autoriter rezsim vált ki mindnyájunkban. Paranoia, gyűlölet, harag. Fogy a szabadság és a tolerancia, és a helyére gyilkos és embertelen indulat kerül. De nem válhatunk olyanná, mint akik ellen küzdünk. Nem engedhetünk teret az erőszaknak. Semmilyen körülmények között nem kívánhatjuk egy másik ember halálát. Akkor sem, ha politikusról van szó, és a politikájával nem értünk egyet” – áll a bejegyzésben. 

Közölte azt is, hogy a politikai ellenfeleket politikai eszközökkel kell legyőzni, mert az erőszak és a vér csak még több erőszakot és vért szült, és „ha nem lépünk fel az erőszakkal szemben közösen, akkor mi magunk is olyanná válunk, mint az erőszak elkövetői”. Szerinte indulatok helyett tanuljunk abból, ami a szomszédunkban történt. Hogy áldozatok nélkül legyünk képesek a rendszer megváltoztatására – fogalmazott.