Széllökéssel, villámlással csapott le a vihar Budapestre

2024.05.21. 15:50
A HungaroMet kedd délután hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira. Este 8 óra után hatalmas dörgésekkel, villámlásokkal, széllökésekkel érte el a vihar Budapestet. Majd a heves zivatarok átvonulása után visszavonták a másodfokú riasztásokat.
  • Délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érte el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. 
  • A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri. 
  • A zivatarokat viharos (általában 60-80 kilométer/órás) széllökés, felhőszakadás (15-30 milliméter, de a Dunántúl délnyugati felén, kétharmadán lokálisan akár 30-50 milliméter), apróbb szemű jég kísérheti.
  • Kiemelten a Dél-Dunántúlon, esetleg a Dunántúl középső és nyugati részén, illetve a Dél-Alföld egyes részein heves zivatarok is előfordulhatnak (2-4 centiméter jégátmérő, 90 kilométer/órát meghaladó széllökés). Az éjszaka második felére a zivatartevékenység az ország északkeleti felére tevődik át.
  • Kedd este visszavonta a hevesebb zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat a HungaroMet.

Korábban Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Veszprém, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyék egyes járásaira adtak ki másodfokú (narancs) riasztást hevesebb zivatarok veszélye miatt. A másodfokú riasztásokat kedden este visszavonták.

Az országban továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok miatt. A Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt.

Tárnok és Martonvásár között csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, fakidőlés miatt. A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon 20-40 perces késés várható az elővárosi és a távolsági, IC vonatoknál. A viharos időjárás miatt felsővezetékhibák vannak Zugló-Kőbánya-Kispest között.

Egy, a YouTube-ra feltöltött videó szerint igazi trópusi vihar tombolt Káposztásmegyeren.

Sötét felhőkkel érkezett a fővárosba a vihar. Nem sokkal este nyolc óra előtt már Budapesttől délre is villámlott. Fél kilenc előtt pár perccel elérte a fővárost a vihar, a csapadék is megérkezett. Budapest felett dörög az ég és villámlik.

A vihar a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is káoszt okozott

A Budapest fölé érkezett zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte az MTI-vel kedd este a Budapest Airport Zrt.

Az induló járatok esetében késések, akár törlések is várhatók, a Budapestre érkező járatok esetében pedig szintén késésekre, valamint divertálásokra (kitérő repülőtérre való leszállásokra) lehet számítani

– közölték, hozzátéve, a Berlinből és a Stuttgartból Budapestre tartó gép sem tudott leszállni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és kitérő városokban landoltak. Jelenleg a repülőtér működése folyamatos, azonban a földi kiszolgálás a villámlás és a heves zivatar miatt lelassult.

Sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak

A megváltozott időjárási viszonyok miatt számos bejelentés érkezett kora estére a vármegyei katasztrófavédelmi ügyeletekre. Baranyában, Baranyajenőn, a 66-os főúton három fa dőlt az útra, amelyeket a tűzoltók távolítottak el. Pécsváradon, a 6-os főútnál szintén fa dőlt az útra.

Pécsett, a Fagyöngy utcában egy ház előtt álló fáról tört le több ágat a vihar. A pláza oldalsó parkolójában is fa dőlt több autóra. A Tolna vármegyei Gyönkön, a Táncsics Mihály utca közlekedését teljesen elzárja egy útra kidőlt fa. Pálfán is kidőlt fa zárja el az utat a kanyarban, a települést jelző táblánál.

A Veszprém megyei Monostorapátiban, a Petőfi utcában egy lakóház tetejéről fújta le a cserepet a vihar. Városlődnél a 8-as főútról távolítják el a tűzoltók a kidőlt fákat. Nagyacsád és Pápa között is egy négy méter magas akácfa okoz félpályás útakadályt. A tűzoltók amint befejezték a munkálatokat, azonnal indulnak a következő helyszínre segítséget nyújtani. De Győrben is fákat döntött ki a vihar.

A Mávinform tájékoztatása szerint a viharos időjárás a vonatközlekedést is akadályozza. Fa dőlt a vasúti pályára Mernye és Tab, Jákó-Nagybajom és Beleg, valamint Herend és Szentgál között. 

A Fejér vármegyei Mezőszentgyörgyön még egy „gustnádót” is lencsevégre kaptak, vagyis egy rövid, sekély felszíni örvényt, amely a zivatarból származó letörésben képződik.

A Zala vármegyei Sármellékre, és Nagykanizsára, valamint a Baranya vármegyei Pécsre is sötét felhővel érkezett meg a zivatarrendszer.

A közösségi oldalakon található beszámolók szerint a Balaton fölött már villámok is cikáztak.

Kiadták a figyelmeztetést

Másodfokú riasztást adtak ki zivatarok veszélye miatt a délnyugati vármegyék egyes járásaira – közölte az MTI. Az érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint kedd késő délutánig főként a Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba, a késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarokat viharos, óránkénti 60–80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti.

A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak 2–4 centiméteres jéggel, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökéssel. Az éjszaka második felére a zivatarok az ország északkeleti felére tevődnek át.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője javasolta, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat javasolt védett helyre vinni.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki, és aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!