Döntött a köztársasági elnök, változások jönnek a honvédség vezetésében

2024.05.22. 08:59
Egy dandártábornok hivatásos szolgálati viszonya május 7-i hatállyal, a szolgálat felső korhatárának elérésére tekintettel megszűnt. Így összesen három szervezeti változás mellett döntött a köztársasági elnök a honvédelmi miniszter előterjesztése nyomán.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf előterjesztései következtében több szervezeti változást is aláírt a Magyar Honvédség vezetésében.

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján Venczl László dandártábornok hivatásos szolgálati viszonya május 7-i hatállyal, a szolgálat felső korhatárának elérésére tekintettel megszűnt. Ennek következtében

  • Kovács László dandártábornokot május 21-i hatállyal vezérőrnagy rendfokozatba léptették elő,
  • Molnár Zsolt ezredes dandártábornoki rendfokozatot kapott,
  • Szabó Tibor ezredes pedig szintén dandártábornok lett.

Toborzókampányok, haderőfejlesztés, védelmiipari beruházások, a jogszabályi környezet módosítása, a csádi misszió előkészítése – zajlik az élet a honvédség körül, miközben a szomszédban dúló orosz–ukrán háború sem ért véget.

Napjaink biztonságát és Magyarország védelmét meghatározó tényezőkről kérdeztük a napokban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert és az éppen egy éve a Honvéd Vezérkar főnökévé kinevezett Böröndi Gábor vezérezredest. Az interjú az alábbi linken érhető el.