2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Sulyok Tamás az otthonában látogatta meg Karsai Dánielt

2024.05.22. 14:56 Módosítva: 2024.05.22. 20:48
Sulyok Tamás köztársasági elnök otthonában látogatta meg Karsai Dánielt szerdán délelőtt. Az aktív eutanáziáért küzdő, gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász egy ígéretet is kapott az államfőtől.

Ahogy az Index beszámolt róla, Karsai Dániel május elején levélben fordult kegyelmi kéréssel Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz. A gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedő alkotmányjogász bízik benne, hogy a köztársasági elnök segít kegyelemet adni azoknak, akik gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvednek.

Sulyok Tamás s zerdán délelőtt otthonában látogatta meg Karsai Dánielt. A Magyar Hangnak az alkotmányjogász ápolója, Márkovics Ákos erősítette meg ezt.

Elmondta, hogy a több mint félórás beszélgetés meghitt és jó hangulatban telt.

AZ ÁLLAMFŐ BIZTOSÍTOTTA KARSAI DÁNIELT ARRÓL, HOGY EMBERILEG MELLETTE ÁLL.

Az ápoló hozzátette, hogy Sulyok Tamás mérlegeli a kegyelemi jogkörről szóló kérvényt, és várhatóan a közeljövőben írásos választ ad.

Dani nagyon örült a találkozásnak, megtisztelőnek tartotta, hogy az államfő, aki ráadásul egy régi ismerőse üdvözletét is átadta, otthonában látogatta meg,

– fejtette ki Márkovics Ákos.

Az aktív eutanáziáért küzdő, gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász már most is sikernek tartja azt, amit elért. Az Indexnek adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy az öngyilkosság lehetősége nem vetődött fel benne, a magánszférája eltűnt, de a belső világa, a gondolatai még mindig kizárólag az övé.

Karsai Dániel:  Türelmesen várom az elnök úr remélhetőleg pozitív válaszát

Frissítés: szerdán kora este az alkotmányjogász Facebook-oldalán (amelyet Karsai Dániel testvére kezel) is beszámoltak a találkozóról. 

A mai napon találkoztam Sulyok Tamás köztársasági elnök úrral. Nagyon köszönöm, hogy az elnök úr partner volt abban, hogy a találkozónkra nálam kerüljön sor, mert a fizikai állapotom már mást nem tesz lehetővé

– olvasható a posztban. 

„A találkozón ott volt az elnök úr egy kolléganője, valamint a testvérem Peti és az ápolóm Ákos is. A beszélgetés empatikus légkörben zajlott, nekem úgy tűnt, az elnök urat őszintén megérintette az állapotom”.

Természetesen az általam a kegyelmi jogkor gyakorlásában kapcsolatos kezdeményezés is szóba került. Én röviden összefoglaltam az álláspontom. Az elnök úr egyelőre érdemben nem reagált, de ígéretet tett, hogy írásban minden érvre kiterjedő választ ad. Az ALS engem türelemre is tanít, úgyhogy türelmesen várom az elnök úr remélhetőleg pozitív válaszát.  Jelenleg itt tartunk.  Mindenkinek kellemes estét kívánok” – olvasható a bejegyzésben.

Az aktív eutanázia legalizálásáért küzd

Karsai Dániel az ALS nevű halálos és gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved, így nem tartja helyénvalónak, hogy a magyar állam nem engedélyezi az aktív eutanáziát. Az alkotmányjogász aktívan küzd, hogy Magyarországon is legalizálják az egészségügyi beavatkozást. 

Az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz. A Momentum korábban népszavazást is kezdeményezett az alkotmányjogásszal a Nemzeti Választási Bizottságnál. Karsai Dániel az eutanáziával kapcsolatban nyilvános vitára hívta Fabiny Tamás evangélikus és Balog Zoltán református püspököt, valamint Kósa Lajost is. 

Karsai Dániel életét és a magyarországi eutanázia bevezetéséért vívott harcát az Index is bemutatta egy korábbi cikkében. A jogász végzettségű férfit a 100 legjobb magyar ügyvéd közé sorolták, ezenfelül aktív sportoló volt, a túrázás és a futball mellett tizenegy éven át gyakorolta a dzsúdzsucu nevű küzdősportot is. A betegség első tüneteit 2021 júliusában észlelte.

Karsai Dániel állapota az utóbbi időben rohamosan romlani kezdett. Április végén a Népszavának azt mondta, annyira még nincs rossz állapotban, hogy most élne az aktív eutanázia lehetőségével, ha ez engedélyezett lenne. Szerinte még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna, és még mindig hisz abban, hogy megéli, dönthessen a haláláról. Testvére, Karsai Péter májusban ismertette a legfrissebb fejleményeket, megerősítve: Karsai Dániel mindenképpen el szeretné kerülni, hogy lélegeztetőgépre kerüljön.