2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Fenyő-gyilkosság: kérdéses lehet a döntő bizonyíték

2024.05.23. 10:29
Idén a törvényszék hét év börtönbüntetésre ítélte Gyárfás Tamást, amiért a döntés szerint bűnsegéd volt a Fenyő János ellen elkövetett merényletben. A hivatkozott hangfelvételek azonban nem úgy jönnek sorban, ahogy az az ítéletben szerepel. Eközben az ügyészség kezdeményezte Gyárfás Tamás letartóztatását.

A Fenyő-gyilkosság hangfelvételeit vette górcső alá a Magyar Narancs Cseresnyési László nyelvész segítségével. Az már az ítélet kihirdetésekor is ismert volt, hogy Portik Tamás a többórányi hangfelvétel segítségével próbált vallomást kicsikarni Gyárfás Tamásból. Az alvilág ismert szereplője a tárgyalásokon többször is azt hangoztatta, hogy mindezt azért tette, mert a rendőrség kérte meg rá. 

A publicisztika emlékeztet rá, hogy a klinikai szakpszichológus szerint nagyon sokszor azért nem válaszol Gyárfás Tamás vádlott, mert belefáradt abba, hogy háromszor lepattintotta a labdát, de negyedszerre már nem akar válaszolni. Egy ponton jelzi is Portik Tamásnak, attól fél, hogy lépre akarja csalni őt, és fel akarja használni ellene az elhangzottakat. Az ítélet szerint nem bérgyilkosság, hanem szívességgyilkosság történt, hogy történt-e a két férfi között bármilyen anyagi ellenszolgáltatás, azt már nem firtatta a törvényszék. 

A Magyar Narancs cikke szerint Gyárfás Tamás nem bólintott rá a gyilkosságra, az nem az ítélet szerinti idézett szövegkörnyezetben fordult elő. A szerző úgy véli, hogy a két mondatott az ítéletet meghozó bíró véletlenül összeszerkesztette, azok között a valóságban több hónap is eltelt.

Az előbbi párbeszédben a Fenyő-gyilkosságról van szó, és Portik megbízónak állítja be Gyárfást. Portik tehát idézi az általa feltett kérdést, amelyre nem Gyárfás Tamás, hanem saját maga válaszol („Szétb.sszuk? Erre te azt mondtad, hogy igen.”). Ez a szövegrész egy azok közül, amelyekben Portik kijelenti, hogy Gyárfás volt a gyilkosság felbujtója, Gyárfás azonban nem ismeri el ezt.

Kiderülhet az igazság

Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter nemrég úgy nyilatkozott, hamarosan kiderülhet az igazság a Fenyő-gyilkosság ügyében. A védő szerint ugyanis rettentően téves ítélet született február 8-án. Ismert, Póta Péter első fokon Gyárfás Tamást hét év, míg Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. 

Az ügyészség szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg vetélytársát. Tasnádi Péter a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a feladatot. A vád szerint Gyárfás Tamás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Portik a feladatot Jozef Rohácnak adta ki, aki végrehajtotta a gyilkosságot. 

Másodfokú döntés a gyilkossági ügyben nem várható, az ügyészség Gyárfás Tamás esetében hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabását, míg társánál a feltételes szabadságra bocsátás későbbi időpontban történő megállapítását indítványozta. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával az ügyészi fellebbezést mindkét elkövetőnél fenntartotta, egyben indítványozta Gyárfás Tamás letartóztatásának elrendelését az ítélőtábla ügydöntő határozatának kihirdetéséig.