2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00 ÉLŐ
Szerbia 0
Anglia 1

Dobrev Klára: Sulyok Tamásnál összeférhetetlenség állt fenn, törvénytelenül juthatott díjazáshoz

2024.05.24. 11:40
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy összeférhetetlenség állt fenn Sulyok Tamásnál, amikor már alkotmánybírói pozíciót töltött be. A politikus feljelentést tesz, és lehetségesnek nevezte, hogy alkotmánybírósági határozatok százai érvénytelenek.

Dobrev Klára szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: „Bizonyítom, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök köztörvényes bűnöző, aki a földmaffia figurájaként, ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.” A Sándor-palota válaszul közölte, hogy Sulyok Tamásnak nincs takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

A Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, majd csütörtök délelőtt átadta az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte alátámasztják az államfőről tett állításait. 

Az ügyészség rövid közleményben reagált a fejleményekre: „A Legfőbb Ügyészségre megérkezett Dobrev Klára beadványa. Azt a törvényes előírásoknak megfelelően vizsgáljuk és értékeljük. Annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.” Az ügy a témák között szerepelt a csütörtöki Kormányinfón is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hamis vádról van szó.

Dobrev Klára szerint összeférhetetlenség állt fenn, büntetőfeljelentést tesz

A Demokratikus Koalíció politikusa pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: „Az ügy szempontjából nem lényeges, hogy a bűncselekmény, amit elkövettek, elévült vagy sem. A köztársasági elnöknek mennie kell. Az elévülés egyetlen szempontból számít, hogy börtönben van a helye, vagy megússza a börtönt.”

Dobrev Klára az ügy új fejleményeként kifejtette:

Sulyok Tamás alkotmánybíróként, sőt az Alkotmánybíróság elnökhelyetteseként még több mint egy évig kézbesítési megbízott volt. A kérdés az, hogy megtehette volna ezt alkotmánybíróként? A válasz: nem. Nem tehette meg, súlyosan összeférhetetlen.

Dobrev Klára az Alkotmánybíróságról szóló törvényt idézve hangsúlyozta, nem lehet ügyvéd és kézbesítési megbízott sem az alkotmánybíró, „a Sopronban bejegyzett cégnél akkor vált kézbesítési megbízottá, amikor már hivatalban lévő alkotmánybíró volt, ezt véletlenül nem lehet elkövetni. Tudatosan, alkotmánybíróként, esküjét megszegve, egy osztrák földmaffiás cég érdekében járt el” – vélekedett a politikus.

Érvénytelen alkotmánybírósági határozatok?

Az európai parlamenti képviselő közölte:

Éveken keresztül olyan alkotmánybírósági határozatok születtek, amelyekben Sulyok Tamásnak nem szabadott volna részt vennie, mert a törvény szerint nem járhatott volna el alkotmánybíróként, ez súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel. Lehetséges, hogy alkotmánybírósági határozatok százai kompromittálódtak vagy érvénytelenek.

Dobrev Klára azzal folytatta, hogy „a gyanú szerint legkevesebb 153 millió forint díjazáshoz jutott törvénytelenül. Ez felveti a különösen nagy kárt okozó csalás gyanúját és a hivatali visszaélés gyanúját is”.

A DK árnyék-miniszterelnöke levelet írt az Alkotmánybíróság elnökhelyettesének, amiben azt kérte, hogy követelje vissza Sulyok Tamástól a több mint 153 millió forintot. Dobrev Klára az ügyben büntetőfeljelentést is tesz.