2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Házkutatást tartottak Karácsony Gergely tanácsadójánál, megszólalt a NAV

2024.05.24. 16:25
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) reagált Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki állításaira, miszerint a NAV politikai megrendelés alapján dolgozik, lejáratás céljából pedig fontos adatokat adnak át a médiának. A NAV közlése szerint azonban a hivatal munkáját nem befolyásolja az aktuális politika, feladatait pedig párttatlanul, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látja el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden olyan, a választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást, sajtóhíresztelést határozottan visszautasít, amely az állítja vagy arra utal, hogy feladatainak ellátását az aktuális politika befolyásolja – adta hírül a hivatal közleményét az MTI.

A NAV azután tette közzé közleményét, hogy Karácsony Gergely kifogásolta a hivatal Tordai Csabánál végzett házkutatását. Karácsony ügyvédjénél és főtanácsadójánál számos dokumentumot lemásoltak a nyomozók, melyeket a főpolgármester szerint politikai célokra használnak fel. A politikus úgy látja, hogy ezzel valójában őt akarják támadni. 

A NAV szerint az adóhivatal két büntetőeljárást folytat egymással párhuzamosan, költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Az egyik büntetőeljárásban, amelyben egy embert már gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó hatóság, bírói végzés alapján kutatást hajtott végre a NAV Tordai Csaba ügyvédi irodájában, amely során – ügyész jelenlétében – az elkövetett bűncselekmények alátámasztására szolgáló bizonyítékokat foglaltak le.

Kiemelték, hogy a médiában megjelentettekkel ellentétben az eljáró hatóság csak és kizárólag a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat ismerheti meg.

A másik, folyamatban lévő büntetőeljárásban több helyszínen is kutatott a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, amelynek során az ügyben vizsgált bűncselekményekkel összefüggésben tárgyi bizonyítási eszközöket foglalt le.

Hozzátették, hogy a nyomozások részletes adatairól további tájékoztatás nem adható, azonban az eddigi megállapítások szerint számos hamis okirat és külföldről érkezett pénzek képezik a vizsgalat tárgyat, amelyekkel kapcsolatosan további gyanúsítotti kihallgatások várhatóak.

Végezetül leszögezték, hogy „a NAV a büntetőeljárásból eredő feladatait pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látja el.”