2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Mozgássérült asszony rekedt egy lángoló ház erkélyén Agárdon

2024.05.25. 09:08
Egy mozgáskorlátozott asszony sokkos állapotban várta megmentőit a sűrű füstben, amikor kigyulladt egy családi ház Agárdon. A tűzből férje ki tudott menekülni, azonban a nő az erkélyen rekedt, alig kapott levegőt. A rendőrök egy létrán szinte az utolsó pillanatban másztak fel érte, és mentették ki az ingatlanból.

Néhány hete tűz ütött ki egy agárdi családi házban – számolt be róla az RTL Híradó. A lángok a tűzhelyen felejtett ebéd miatt, a konyhában csaptak fel, majd a füst az egész házat ellepte.

Az ingatlanban egy idős férfi és egy idős nő lakott, ők kértek segítséget a hatóságoktól.

„Bementem az ingatlan udvarára, akkor láttam, hogy nekem balra megperzselődött arcszőrzettel és hajjal van egy idősebb úr, láthatóan sokkos állapotban ült egy fa tuskón, próbáltam vele kommunikálni, de semmilyen jelzésre nem reagált” – fogalmazott Vancsura Róbert főtörzsőrmester, a gárdonyi kapitányság baleseti helyszínelője, aki a közelben volt, amikor riasztás érkezett a tűzről, így ő érkezett elsőként a helyszínre.

A férfi mozgássérült felesége azonban a családi ház erkélyén rekedt, ő is sokkos állapotban volt, alig kapott levegőt, megszólalni sem tudott.

Annyit kértem, hogy maradjon az erkély sarkában, arra nem terjed annyira a füst, és próbáljon valamennyire kifelé lélegezni, hogy a friss oxigént és ne a füstöt szívja be

– tette hozzá a főtörzsőrmester. Közben három másik rendőr is a helyszínre érkezett, ekkor már szinte mindent beborítottak a lángok.

„Azt láttuk innen kintről, hogy már teljes füstben áll a ház, a tetőszerkezet is, már minden lángolt” – fogalmazott Hersics Patrícia őrmester, a gárdonyi rendőrkapitányság megbízott járőrparancsnoka, aki kollégájával a hátsó bejáraton ment be a házba, de feljutni már nem tudott az idős nőhöz. „Akkora volt a füst meg a hő, hogy esélytelen volt, 3-4 méternél meg kellett állnunk, már a kollégámat sem láttam a füsttől, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy kijövünk” – mondta.

A szomszéd létrája segített megközelíteni az idős nőt

A rendőrök végül az erkélyen rekedt asszonyt egy, a szomszédtól kölcsön kapott létra segítségével tudták megközelíteni.

Mondtam a hölgynek, hogy karoljon bele a nyakamba, át fogom emelni a derekánál fogva a korláton, és a létrán biztosító kollégám fogja továbbkísérni

– mondta Vancsura Róbert főtörzsőrmester. Így végül sikerült lehozniuk az idős asszonyt, majd szintén sokkos állapotban lévő sérült férjének is segítettek. 

A mentők megfigyelésre mindkettőjüket kórházba vitték. Az idős pár átmenetileg rokonokhoz költözött, hálásak megmentőiknek, akiknek személyesen is köszönetet mondtak.