2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Vádat emeltek több ember ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt

2024.05.28. 10:55
Vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség egy bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben 63 vádlottal szemben – közölte a vármegyei főügyészség kedden közleményben az MTI-vel.

Az önálló irodát működtető, több mint 50 gazdasági társaságot irányító számlagyár segítségével a megrendelő vállalkozások és magánszemélyek összességében mintegy 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek – írták.

A cégvezetőkből, könyvelőből és egyéb ügyintézőkből álló bűnszervezet 2018 és 2021 között egy szolnoki férfi irányításával „számlagyárként” a bruttó számlaérték 8-10 százaléka ellenében fiktív költségszámlákat biztosított tényleges gazdasági tevékenységet végző gazdálkodók és otthonfelújítási támogatást igénybe vevő magánszemélyek részére.

A „szolgáltatást” igénybe vevő vállalkozások a fiktív számlák áfatartalmával adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették, míg az érintett magánszemélyek az otthonfelújítási támogatások igénylésekor használták fel a hamis bizonylatokat – tájékoztattak.

A felépített számlalánc célja az volt, hogy a „megrendelők” felé fiktív számlákat kibocsátó cégek jogkövető magatartás látszatát keltve, benyújtott adóbevallásukban a látszólag keletkező áfafizetési kötelezettségüket minimalizálják a láncolat részét képező, annak különböző szintjén álló társaságok közbeiktatásával. E társaságok egymás részére szintén fiktív alvállalkozói számlákat, teljesítésigazolásokat állítottak ki, és ezt leplező pénzintézeti átutalásokat teljesítettek – közölték.

A vádlottak között vannak a bűnszervezet irányítói és tagjai, a fiktív gazdasági társaságokat alapító strómanok és a számlabefogadók. Az ügyészség a vádemelést megelőzően 9 vádlottal egyezséget kötött az ügyben. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni – áll a közleményben.