2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00 ÉLŐ
Skócia 1
Svájc 1

Orbán Viktor Donald Trump bírósági ítéletéről: Becsületes embernek ismertem meg

2024.05.31. 11:37
Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt reagált arra a hírre, hogy a volt amerikai elnököt mind a 34 vádpontban bűnösnek találták a hallgatásipénz-perben, és akár 136 év börtönt is kaphat.

„Becsületes embernek ismertem meg Donald Trump elnök urat. Elnökként mindig Amerikát helyezte előtérbe, személye tiszteletet követelt a világban, és a tiszteletet a béke építésére használta fel. Hadd hozzák meg az ítéletet az emberek novemberben! Folytassa a harcot, elnök úr” – így reagált Orbán Viktor miniszterelnök az X-en arra a hírre, hogy mind a 34 vádpontban bűnösnek találták a hallgatásipénz-perben Donald Trump volt amerikai elnököt. 

Mint megírtuk, Donald Trump az első amerikai exelnök, aki büntetőügyben került a vádlottak padjára. Üzleti nyilvántartásai 34 rendbeli meghamisításával vádolták az úgynevezett a hallgatásipénz-ügyben.

Az ügyész szerint így próbálta leplezni, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány előtt pénzt fizetett egy felnőttfilmesnek, Stormy Danielsnek, akit 130 ezer dollárral próbáltak rávenni arra, hogy hallgassa el korábbi viszonyát a nős üzletemberrel.

Összevonhatják a vádpontokat?

A volt amerikai elnök Washingtonból irányított politikai akciónak nevezte az ellene indított büntetőeljárást. Kampánystábja Alvin Bragg kerületi ügyészt „demokrata párti politikusnak” nevezte, Juan Merchan bírót elfogultsággal vádolta, magát a vádiratot pedig gyenge lábakon állónak minősítette.

Az esküdtszék egyebek mellett iratok meghamisításában, adócsalásban, kampányfinanszírozási szabályok megsértésében és választás befolyásolásában mondta ki bűnösnek Donald Trumpot. Ebben az esetben a volt elnököt, aki idén újra ringbe szállt a Fehér Házért folytatott küzdelemben, elméletileg akár 136 éves elzárással is büntetheti a bíró – ennek a valószínűsége azonban elenyésző.

Sokkal valószínűbb a vádpontok összevonása, és ebben az esetben Trump maximum négy év börtönt kaphat. Az sem kizárt, hogy az esküdtszék döntése ellenére a bíró eltekint a börtönbüntetés kiszabásától. Sőt, azt sem tudni, hogy az Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész által irányított testület egyáltalán kéri-e börtönbüntetés kiszabását, mivel Donald Trumpot nem vádolják erőszakos bűncselekménnyel, és hasonló váddal soha korábban nem került bíróság elé. Arról, hogy Donald Trump mit reagált, itt írtunk