2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Egy szegedi polgármesterjelölt büntetőfeljelentést tett a városi közgyűlés ellen

pannonhalma nemeth sz peter-3
2024.06.02. 10:29
Hűtlen és hanyag kezelés miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz a Szentesi Rendőrkapitányság, mert a szegedi közgyűlés határozatban mentesítette azokat a városi vezetőket, akiket a bíróság jogerősen elítélt a parkolóbérletek miatt. Az idei választások furcsaságai közé tartozik az is, hogy Botka László korábbi tanácsnoka polgármesterjelöltként indul, holott több éves fegyházbüntetés várhat rá. Az Index információi szerint egy szegedi közvélemény-kutatás magasan Botka László, valamint az általa vezetett politikai formáció győzelmét jelzi. A Tisza-parti városban megindult a küzdelem a 28 képviselői helyért.

Orbán Viktor kormányfő a napokban Hódmezővásárhelyre látogatott, hogy korteskedjen a Fidesz helyi polgármesterjelöltje, Grezsa István mellett. A miniszterelnök nem fogott kezet Márki-Zay Péter polgármesterrel, és nem is viszonozta korábbi ellenlábasa köszönését. Talán annak is jelzésértéke van, hogy Orbán Viktor Hódmezővásárhelyről ezúttal sem látogatott el Szegedre, hogy a Fidesz helyi csapatát erősítse.

Újabb fideszes zakó várható Szegeden?

Az Index információi szerint a szegedi önkormányzat megbízásából nemrég készült egy közvélemény-kutatás, amely szerint a városlakók elégedettek Botka László polgármester és a jelenlegi városvezetés munkájával.

Az eddig még nem publikált felmérés szerint a szegediek mintegy 60 százaléka támogatja a Botka László vezette Összefogás Szegedért Egyesület politikusait.

A felmérésből kiderült, a lakosok mintegy 20 százaléka a Fideszre szavaz, és ugyancsak ennyien még nem döntötték el, hogy kire voksolnak június 9-én.

A számok alapján úgy tűnik, a körzetekben az Összefogás jelöltjei állnak győzelemre, egy-két körzetben vannak csupán versenyben az egykori televíziós, Fülöp László polgármesterjelölt által vezetett fideszes politikusok. A felmérés szerint a jobboldali jelöltek néhol nem is a második, hanem a harmadik helyen végeznek, követve az ismertebb független politikusokat, mint Chovanecz Katát, Szabó Bálintot és Joób Mártont.

„Botka László 22 éve Szeged polgármestere. Az itt élők láthatóan elégedettek a munkájával, és nem akarják leváltani őt” – nyilatkozta Nagy Attila Tibor az Indexnek. A politikai elemző szerint az egykori szocialista politikus egyik sikere, hogy jól kommunikál mint városvezető. Ráadásul – a BYD e-autógyár és a Rheinmetall ide települése is jól mutatja – a város megy előre. Botka László távol tartja magát azoktól a hibáktól, amelyeket elődje, a fideszes Bartha László követett el.

A helyi Fidesz 2002-ben akkora pofont kapott, hogy a mai napig nem tudta összeszedni magát

– állította Nagy Attila Tibor, aki szerint a számokból jól látható, hogy Botka Lászlóra nemcsak a baloldaliak szavaznak, hanem a Fidesz táborából is bőven kap támogatókat.

Nyomoz a rendőrség a parkolóbérletek ügyében

Ugyanakkor a napfény városa sem mentes a botrányoktól. Az Index információi szerint Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő büntetőfeljelentést tett a rendőrségen a szegedi közgyűlés ellen. Mint ismeretes, korábban a bíróság több szegedi városvezetőt is elmarasztalt a parkolóbérletek ügye miatt. A jogerős ítéletet követően távozott hivatalából Botka László több közeli munkatársa is: Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin főjegyző, valamint Kalmár Gábor kabinetfőnök.

Megkerestük az ügyben Szabó Bálint képviselőt, aki a szegedi helyhatósági választásokon polgármesterjelöltként és képviselőjelöltként is indul. A politikus az ügyben egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azonban megerősítette: feljelentése nyomán a Szentesi Rendőrkapitányság hűtlen és hanyag kezelés miatt indított ismeretlen tettes ellen nyomozást. A bíróság korábban megállapította, hogy több tízmilliós kár érte a Szegedi Közlekedési Kft.-t.

Az ítélet szerint ezt az összeget az elmarasztalt városi vezetőknek kell megfizetniük.

A politikus azért tett feljelentést, mert a szegedi közgyűlés egy határozatban mentesítette az elítélt vezetőket a kár megtérítése alól. Szabó Bálint szerint jogszerűtlen, hogy a közgyűlés és a városvezetés „egymás kezét mossa ilyen piszkos ügyekben”.

A polgármestereknek és a képviselőknek nincs mentelmi joguk

Az Indexnek több, neve elhallgatását kérő politikus is elmondta: az ügy Szabó Bálint bosszúja, amiért tavaly – jogerős büntetőpere miatt – szeptemberben a közgyűlés méltatlansági eljárást indított ellene, és megszüntette képviselői mandátumát. Szabó Bálint később a határozatot bírósági úton megtámadta, így az esetet követően is jogszerűen vehetett részt a városi közgyűlés ülésein. Kritikusai szerint azonban a felhajtás jól jön a politikusnak a kampány hajrájában.

Botka László kihívói között van még a – szegedi származású Toroczkai László vezette – Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje, Tímár Tamás is. Valamint

a politikai sci-fi kategóriájába tartozik, hogy a tisztségért ringbe száll a város egykori tanácsnoka, Joób Márton is.

A kenusból önkormányzati képviselővé avanzsált Joób Mártonra várhatóan több éves fegyházbüntetés várhat. Karrierjének egyik szépséghibája, hogy a közügyekben járatlan egykori sportoló volt mentora, Botka László ellen fordult. Érthetetlen továbbá, hogy a Joób-család miért ilyen aktív: a helyhatósági választásokon indul a leköszönő politikus felesége, lánya és veje is.

Joób Mártonnak nincs esélye Botka Lászlóval szemben. Egy esetleges választási győzelem sem mentheti meg őt a büntetéstől, hiszen a polgármestereket és a települési képviselőket nem illeti meg mentelmi jog

– magyarázta Nagy Attila Tibor.

A politikai elemző szerint a képviselő-testület bármikor indíthat méltatlansági eljárást a választott városvezető, illetve képviselő ellen.

(Borítókép: Botka László 2020. január 16-án. Fotó: Németh Sz. Péter / Index)