2024. június 29. 18:00 ÉLŐ
Svájc 2
Olaszország 0
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Az LMP lezárta a gödi akkumulátorgyárat

2024.06.03. 16:04
Hétfőn az LMP - Magyarország Zöld Pártja lezárta a gödi akkumulátorgyárat. Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese elmondta, azt szeretnék, hogy a vállalat ne tudjon működni, hiszen nem rendelkezik a megfelelő környezetvédelmi engedélyekkel. A blokád hat órán keresztül tartott, majd a rendőrség feloszlatta a demonstrációt, de Csárdi Antal elmondta, hogy nem állnak meg, újra és újra visszajönnek majd, amíg csak szükséges.

„Ha a kormány és az intézményei nem hajlandóak elvégezni a feladatukat, akkor majd mi elvégezzük” – mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese.

A párt aktivistái ugyanis hétfőn délelőtt lezárták a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának mindkét bejáratát, amivel azt próbálták elérni, hogy ne tudjon működni az üzem, hiszen a bíróság kimondta, hogy nem rendelkezik a megfelelő környezethasználati engedélyekkel.

Csárdi Antal hangsúlyozta, hogy jogszerűen zárják el a bejáratot, amíg nincs engedélye a gyárnak.

Megjegyezte, hogy ha a gyár betartaná a szabályokat, a termelést gyakorlatilag 98 százalékkal kellene csökkenteniük, de ez nem történt meg, és a kormányhivatal illetve a környezetvédelmi hatóságok nem hajlandóak valós ellenőrzéseket végezni.

Azt akarjuk elérni, hogy mindenkire vonatkozzanak Magyarország törvényei. Ne lehessen kivételezni a multinacionális cégekkel csupán azért, hogy profitot termeljenek. Az itt élők egészsége ennél sokkal fontosabb

– emelte ki Csárdi Antal. Hozzátette, hogy újra és újra visszajönnek, ha szükséges, mert valakinek el kell végezni a kormány munkáját, ők nem hajlandóak.

A demonstrációnak végül rendőri intézkedés vetett véget, az aktivistákat és Csárdi Antalt is elvezették az útból.

Hatályon kívül helyezték a gyár környezetvédelmi engedélyét

Minta ahogy az Index is megírta, hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét a bíróság. 

A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület a hivatalos Facebook-oldalán azt írta, a Samsung-gyár környezethasználati engedélye ellen benyújtott keresetük alapján a bíróság az egyesület által kért azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét.