Így készül a történelmi napra az Index

2024.06.08. 17:50
A visszaszámlálás elindult, június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon. Az Index a korábbi választásokhoz hasonlóan a kampányeseményekről és a voksolás napjáról is folyamatos, részletes tudósítással jelentkezik, emellett elemzésekkel, interjúkkal és videós tartalmakkal is készülünk.

Sulyok Tamás köztársasági elnök március 12-én írta ki a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokat. Június 9-e történelmi nap lesz, első alkalommal tartják egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat.

A kampányidőszak április 20-án indult, az ajánlásgyűjtés végeztével pedig az is kiderült, hogy az európai parlamenti választáson tizenegy pártlista közül választhatnak az arra jogosultak. Lapunk a pártok névsorát és azt, hogy mit érdemes tudni a listavezetőikről, külön cikkben gyűjtötte össze, amit itt olvashat.

A megyeszékhelyek vezetésére pályázó polgármesterjelöltek névsorát és az őket indító, támogató szervezeteket szintén külön anyagban gyűjtöttük össze, amelyet erre talál. Később a fővárosi kerületek és a vármegyék politikai térképét többrészes cikksorozatban vázoltuk, amelynek részei itt érhetők el.

Visszalépéssel változik a szavazólap

Kiélezett verseny várható a fővárosban, ahol – mint péntek óta tudjuk – három főpolgármester-jelölt is indul. Valamennyi aspiránsnak lehetőséget biztosítottunk arra, hogy videósorozatunkban ismertesse programját. Az első részben Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje beszélt fővárosi terveiről, azonban őt már hiába keresik majd a választók a szavazólapokon – amelyeken ugyan rajta lesz a neve, de csak áthúzva –, a rá leadott szavazatok érvénytelenek lesznek.

Szentkirályi pénteken jelentette be visszalépését, és egyben azt kérte, hogy Vitézy Dávidot, az LMP főpolgármester-jelöltjét támogassák azok, akik rá szavaztak volna. Vitézy harmaddikként osztotta meg vízióját az Index olvasóival, előtte másodikként Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje ismertette Budapesttel kapcsolatos elképzeléseit, majd legvégül Karácsony Gergely főpolgármester zárta a sort.

A közvélemény-kutatások alapján esélyes főpolgármester-jelöltekkel interjúkat is készítettünk, kedden tettük közzé a Karácsony Gergellyel készült interjút, szerdán Vitézy Dáviddal jelentkeztünk. 

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!