2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Jön az iskolai tiltott tárgyak listája, az őröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját

2024.06.10. 20:02
A kormány a hétfői Országgyűlési ülés előtt beterjesztett egy 90 oldalas módosítást, amelyben bevezetné az iskolákban a tiltott tárgyak listáját, az egészségügyi intézményekben bevezetné a ki- és beléptető elektronikus rendszereket, a fővárosi háziorvosi és gyermekorvosi ügyeleteket pedig az Országos Mentőszolgálat venné át. A többség elfogadta, hogy kedden már meg is tárgyalják és el is fogadják a módosításokat.

Egy 90 oldalas jogszabály-módosítást nyújtott be a kormány hétfőn, az ülésszak vége előtti utolsó pillanatban arról, hogy milyen tárgyak lesznek tiltottak az iskolákban; hogy a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját és szekrényét, elvenni a tiltott tárgyakat; valamint arról, hogy az önkormányzatok helyett a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat látja majd el. Plusz bevezetnek a kórházakban egy elektronikus beléptetőrendszert, hogy ellenőrizhessék a beosztottak „munkaidejének betartását, az intézménybe történő be- és kilépését” – írta meg a HVG.

A javaslatot már kedden, kivételes eljárással el is fogadják.

A módosítás így felhatalmazza a kormányt, hogy az iskolákban és kollégiumokban bevezessen egy „tiltott tárgyak listáját”, amelynek a mobiltelefonok is részei lesznek, mivel azok „elvonják a diákok figyelmét a tanulásról és az iskolai zaklatásokban is kulcsszerepet játszanak”. Viszont bizonyos esetekben – amennyiben a tanár úgy ítéli meg – mégis használható lesz majd mobil, tablet vagy éppen laptop, amennyiben az segíti az iskolai feladatok elvégzését.

Fontos még, hogy amennyiben a tanár vagy az iskolaőr a listára hivatkozva elveszi egy diák tulajdonát, onnantól az „őrzése során a tárgyban bekövetkezett kárért a nevelési-oktatási intézmény nem felel”. 

Javuló egészségügy?

Ahogy az már több régióban is megvalósult az országban, október 1-től az Országos Mentőszolgálat veszi át a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleteket az önkormányzatoktól. Plusz bevezetésre kerül egy elektronikus beléptetési rendszer az egészségügyi intézményekben, hogy ellenőrizni tudják a dolgozók ki- és belépéseit. 

Emellett a javaslat „ellátási érdekből” enyhítené az összeférhetetlenséget intézményvezető és rokoni szálakkal rendelkező orvos között. Tehát ha egy intézményvezető miatt nem kaphatna a vármegyében állást egy hozzátartozója, aki szintén orvos, akkor felmentést kapnak az úgynevezett „együttalkalmazási tilalom” alól.

Szintén újdonság lehet, hogy segítenék a kórházakban hagyott újszülöttek örökbeadását. Ha egy csecsemőt hat hétre a kórházban hagynak, és nem jelentkeznek érte, akkor úgy tekintik, mintha inkubátorban hagynák, és ezután már akár meg is indulhat az örökbefogadási eljárás. 

„Szokásos” gyorsított eljárás

A módosítás 187 paragrafusban 70 jogszabályt módosítana, amelynek szövegét hétfőn délben nyújtották be a kormánypártok bármiféle előzmény nélkül, majd gyorsan el is fogadták, hogy kedden kivételes eljárással tárgyalják és szavazzák meg a beadványt.

Bár az ellenzéknek lett volna 3 órája, hogy módosításokat nyújtson be a módosítás szövegéhez, viszont mivel közben éppen országgyűlési ülés zajlott, ezért a 90 oldalas dokumentumot valószínűleg elolvasni sem tudták, nemhogy javaslatokat dolgozhattak volna ki hozzá. Így minden bizonnyal kedden a kormánypártok el is fogadják a módosításokat.