2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Tombol a vihar az országban, másodfokú riasztás van érvényben

20240610 175605
2024.06.10. 17:08
Heves zivatarok, viharos szél és jégeső okoz fennakadásokat az ország számos területén, van, ahol riasztás van érvényben. A katasztrófavédelmet több mint 400 alkalommal értesítették a vihar miatt.

A teljes Tiszántúlon és több járásban is másodfokú riasztás van érvényben a heves zivatarok miatt – közölte a HungaroMet.

A prognózis szerint a következő órákban a villámlások mellett kockázatot jelent a heves zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A másodfokú riasztás érinti egyes északkelet-magyarországi járások kivételével

  • a teljes Tiszántúlt,
  • több északi járást,
  • a Duna–Tisza közének déli részét,
  • a Velencei-tó környékét,
  • és több dunántúli járást. 

Hétfő éjfélig több helyen és több hullámban kell számítani zivatarokra az ország teljes területén, helyenként felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső is előfordulhat. A késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől stabilizálódik a légkör, éjszaka egyre inkább az ország délkeleti részére szorulnak a zivatarok, a számuk pedig a felére csökken.

Kedden napközben a Dunától keletre alakulhat ki nagyobb számban zivatar, az erősebb gócokat jégeső és erős, viharos széllökések kísérik. Késő délutántól ezek a számok nagymértékben csökkennek majd.

Több mint 400 beavatkozás történt a vihar miatt

Hétfőn további viharok vonultak át az országon, a hét első napján több mint négyszáz tűzoltói beavatkozásra került sor. A legtöbbre Nógrád vármegyében, ahol egy fa alá szorult kutyát is kiszabadítottak a tűzoltók – tájékoztatta az Indexet Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője.

Nógrádban csaknem kétszáz alkalommal riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. A legtöbb esetben kidőlt fák és lehasadt faágak adtak munkát tűzoltóinknak. A viharban több épület is károsodott, volt, ahol az ablakok törtek be, máshol a tetőszerkezetet bontotta meg a heves szél.

A kidőlt fák több helyen villamos és távközlési vezetékeket szakítottak el, több épület kerítését is megrongálták. A legtöbb kárt a Bátonyterenyei járás területén okozta a vihar.

Pest vármegyében a tűzoltók hét alkalommal avatkoztak be kidőlt fák és leszakadt ágak miatt. Békés vármegyében nyolc alkalommal riasztották a tűzoltókat kidőlt fák kapcsán. A legtöbb beavatkozásra Szarvas térségben volt szükség.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a legtöbb kárt Miskolcon okozta a vihar, csaknem hetven helyszínen avatkoztak be a tűzoltók. A legtöbb riasztás kidőlt fák, letört faágak, leszakadt vezetékek, megrongált tetők miatt érkezett. A sok eső megrongált egy családi házat Miskolc-Diósgyőrben, amely lakhatatlanná vált, nyolc lakója átmeneti otthonba került. Alsózsolcán villámcsapás miatt súlyosan megrongálódott egy ház, hat lakója rokonokhoz költözött. Egy másik családi ház tűzfala kidőlt, öt lakója rokonokhoz került. 

Miskolcon nyolc személyautóban keletkezett kár a kidőlt fák miatt. Miskolcon három, Nyékládházán pedig két helyszínen kellett vizet kiszivattyúzni pincékből és garázsokból.

Fejér vármegyében összesen tizenhárom helyszínen volt szükség tűzoltók beavatkozására. A legtöbb bejelentés Székesfehérvárról érkezett, ahol a csapadék pincéket árasztott el. A vármegyeszékhely tűzoltói hét épület alagsorából szivattyúzták ki a vizet, lehasadt faág miatt három utcában kérték a segítségüket.

Győr-Moson-Sopron vármegyében negyvenötször riasztották a Győr-Moson-Sopron vármegyei tűzoltókat. Harmincszor kérték a tűzoltók segítségét pincékbe befolyt víz miatt. Lehasadt ágak eltávolításához négy esetben kértek segítséget. Győrben, az Ady Endre utcában tíz ingatlan udvarában állt a víz, innen autókat is kitoltak a tűzoltók, hogy ne keletkezzen bennük kár.

Szintén Győrben, a Gyepszél utcában olyan magasan állt a víz az úttesten, hogy egy autó menet közben elakadt, és csak a tűzoltók segítségével tudott továbbhaladni. Ivánban, a Kápolna utcában több ház udvarán keresztül folyt a víz, az egyik lakhatatlanná vált, az öt lakó rokonokhoz költözött.

Heves vármegye tűzoltói huszonegy alkalommal avatkoztak be hétfőn. Húsz esetben fákat, ágakat kellett eltávolítani, Bükkszéken egy pincében az összegyűlt esővíz szivattyúzására volt szükség. A legtöbb fa Bélapátfalva, Mónosbél, Pétervására, Ivád, Mátraballa és Kisfüzes határában dőlt az utakra és ingatlanokra, a tűzoltók láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal távolították el azokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is sérült fákat, lehasadt ágakat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak. Negyvenöt kidőlt fánál és tizenöt épületkárnál avatkoztak be a szabolcsi tűzoltók, hat ingatlannál pedig a nagy mennyiségben összegyűlt csapadékot kellett szivattyúzniuk. 

A Vas vármegyei tűzoltókat és önkéntes mentőszervezeteket a hét első napján tizenhat káresemény felszámolásához riasztották. A felázott talaj miatt négy kárhelyszínen fa dőlt ki, de a feladatok jelentős részét a lakóházak pincéjét és udvarát elárasztó víz eltávolítása, valamint az ingatlanok védelme adta. Pornóapátiban lakóházak kerültek a víz fogságába, az egyik lakót a tűzoltók motorcsónakkal hozták ki a víz által körbevett területről.

A Mávinform számolt be arról, hogy hétfő délután Monor és Pilis között fa dőlt a felsővezetékre, ezért ezen a szakaszon a vonatok csak egy vágányon közlekedhetnek. A ceglédi vonalon 15-30 perccel megnőhet a menetidő, vonatkimaradásokra is számítani kell. A Nyugati pályaudvarról 15:30-kor Ceglédre elindult Z70-es vonat (2876) Monorierdő közelében várakozik, utasait a katasztrófavédelem segítségével szállítják át a Nyugati pályaudvarról 16:30-kor Cegléd felé indult Z50-es vonatra (2886).

Arról, hogy milyen pusztítást végzett a tornádó országszerte, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Molnár Szabina / Index)