ATV-botrány: feljelentették Magyar Pétert, a MÚOSZ elnöke szerint pedig törvénytelenséget követhetett el

2024.06.11. 13:36
A MÚOSZ elnöke, Kocsi Ilona véleményezte azt, hogy Magyar Péter listázta az ATV munkatársait egy Facebook-bejegyzésben. Egyben azt is közölte, hogy a szervezet alelnöke, Vicsek Ferenc nem hivatalos álláspontot ismertetett korábban, hanem csak a magánvéleményét. Mindeközben Magyar Péter egy újabb posztban ment neki az ATV-nek.

Mint írtuk, a Tisza Párt vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsor vendége volt hétfőn. A műsorvezető, Rónai Egon rögtön egy váratlan „ajándékot”  adott át Magyar Péternek (az ügy közvetlen előzménye az volt, hogy Magyar Péter a vasárnap esti eredményvárós beszédében szóvá tette, hogy nem hívták be az ATV műsorába, de a Tisza Párt alelnöke több alkalommal is kritizálta a csatornát). 

Az „ajándék” egy dokumentum volt, amelyben a csatorna összegyűjtötte, hogy az elmúlt időszakban összesen hányszor foglalkoztak a Tisza Párt alelnökével, valamint hányszor hívták meg vendégként (amely meghívásokat ő nem fogadott el). Magyar Péter végül egy heves szóváltás után felállt, és kivonult a stúdióból.

Az ügy ezzel nem ért véget, ugyanis hétfőn késő este Magyar Péter egy újabb posztot tett közzé, amelyben személyes, a vallási-felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat közölt az ATV munkatársairól. Hétfőn késő este, illetve kedd hajnalban több reakció is érkezett a történtekre. A csatorna közzétette a dokumentum tartalmát, miközben Rónai Egon, valamint Vicsek Ferenc, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alelnöke is reagált a történtekre (az utóbbi nyilatkozat hivatkozási alap lett Magyar Péter támogatóinak körében). 

A MÚOSZ elnöke így látja az ügyet 

Kedden a Media1-nek sikerült elérnie Kocsi Ilonát, a MÚOSZ elnökét, aki egyrészt elmondta: Vicsek Ferenc nem a szervezet hivatalos álláspontját közölte, hanem a magánvéleményét. „Vicsek Ferenc nem közleményt adott ki a Facebookon, hanem véleményt írt. Vicsek Ferencként, aki történetesen a MÚOSZ alelnöke is. Ha ez hivatalos vélemény lenne, akkor azt a MÚOSZ adta volna ki. Magánvéleményt minden MÚOSZ-tag írhat, még a MÚOSZ alelnöke is” – közölte Kocsi Ilona.

Arra a kérdésre, hogy mi az álláspontja a MÚOSZ-nak arról, amit a Tisza Párt alelnöke az ATV dolgozóiról írt, Kocsi Ilona azt mondta: 

Magyar Péter törvénytelenséget követhetett el azzal, hogy az ATV munkatársainak vallási hovatartozását nyilvánosságra hozta. 

„A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza – s ehhez nem kéri az érintett személy beleegyezését –, az személyiségi jogot sért, és minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is. Lehet olyan kivételes helyzet, amikor a vallási hovatartozás perdöntő lehet egy vitában, s erről akkor tudhat a vitázó fél, s adott esetben a nyilvánosság is, de most nem erről van szó” – fejtette ki Kocsi Ilona.

Cikkünk megjelenése után a MÚOSZ elnöke az alábbiakkal egészítette ki a Media1-nek adott nyilatkozatát:

„A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Ám ha valaki erről nyilvánosan beszél, akkor azt már más is idézheti. Magyar Péter azt mondja, nyilvános adatokból dolgozott, tehát csak olyan személyek felekezeti hovatartozását említette név nélkül,  beosztást megjelölve, akik erről  korábban maguk is  nyilvánosan beszéltek. Ha ez így van, nem szegte meg a törvényt. A MÚOSZ ez ügyben nem végez oknyomozást” – írta Kocsi Ilona a szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Egy feljelentést és egy bejelentést is tettek már a történtek miatt

Tényi István volt fideszes politikus közölte: a Tisza Párt alelnökének  az ATV munkatársainak vallási hovatartozását részletező bejegyzése miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult bejelentéssel. 

Közérdekű bejelentésemet a 2013. évi CLXV. törvény 1. § (3) bekezdése alapján, továbbá az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. 38. § (2) bekezdése, valamint 52. § (1) bekezdése alapján teszem

– tájékoztatta Tényi a Magyar Nemzetet. Továbbá arról is beszámolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon egy feljelentést is tett az ügyben, mert szerinte ki kell vizsgálni, hogy megvalósult-e a személyes adattal visszaélés vétsége.

Magyar Péter újabb posztban támadja a csatornát, véleménye szerint nem követett el jogsértést

A Tisza Párt alelnöke eközben késő délelőtt egy újabb Facebook-posztot tett közzé, ahol azt írta: „Mivel az ATV NER-lovag vezérigazgatója, a csatornatulajdonos Németh Sándor fia [Németh S. Szilárd – a szerk.] már büntetőeljárással fenyegetőzik, öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba.” 

Kifejtette, hogy szerinte az ATV és a Németh Szilárdhoz közel álló médiumok „ezer (személyes és tulajdonosi) szállal kötődnek a fideszes médiabirodalomhoz és a propagandához”, és hogy „Rogán Antalék megrendelték önöktől a tegnapi hazug provokációt”.

Megértem, hogy jó Rogán körével közös cégeket gründolni. Megértem, hogy jó NER-es partikban lazítani és Rogán Cilivel ünnepelni szülinapot. Viszont mielőtt perrel fenyegetőzik, konzultáljon egy jogásszal. Én a tegnapi posztomban nem neveztem meg senkit vallási hovatartozása kapcsán. Bár akár meg is tehettem volna, mert minden érintett büszkén vállalta a nagy nyilvánosság előtt, hogy a Hit Gyülekezete nevű »egyházhoz« tartozik.

„Önök a választás előtt szándékosan meghamisították az egyik külföldi lapnak adott interjúmat. A háború kapcsán olyan dolgot adtak a számba, amivel aztán lejárathatott volna a rogáni propaganda. Akkor ez nem jött össze. Most más módon próbálkoznak” – írta Magyar Péter, aki a posztja végén felsorolta a Némethékhez köthető sajtótermékeket, és arra figyelmeztette az ATV-t, hogy ami történt, az „meg is fog látszani a nézettségen.