2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Vitézy Dávidék már hétfőn fellebbeztek, de a vétót elutasította a Fővárosi Választási Bizottság

DSC7716
2024.06.13. 06:47
Már hétfőn benyújtotta Vitézy Dávid és stábja a fellebbezést a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és ott új szavazás megtartására vonatkoztatva, amiatt, mert szerintük alig láthatóan húzták át Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon. A Fővárosi Választási Bizottság azonban elutasította Vitézyék kérelmét.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Vitézy Dávid arról beszélt a fellebbezés leadása előtt tartott sajtótájékoztatóján, hogy csapatával létrehoztak egy jogi és választásmatematikai csoportot, így szolgáltattak bizonyítékot a választási bizottságnak az újraszámláláshoz.

A sajtótájékoztatón elmondta, hogy a problémáikat a Fővárosi Választási Bizottság felé is jelezték, de az elutasította a stáb akkor még a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és ott új szavazás megtartására vonatkozó kérelmét. A Fővárosi Választási Bizottság oldalán szerepel is az ezt tárgyaló határozat – vette észre a Telex

Vitézyék azzal indokolták a fellebbezést, miszerint a két kerületben a szavazólapokról a Vitézy javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét „vékony vonallal, a főleg idősebb, kevésbé jól látó választópolgárok számára nehezebben észlelhetően húzták ki”. Szerintük „ez oda vezetett, hogy a főváros IV. és VII. kerületének szavazóköreiben feltűnően nagy számú érvénytelen (a jelölt adatainak nem jól látható kihúzása miatt a kiesett jelöltre leadott) szavazat született”, így sérültek a választás tisztaságának alapelvei, és nem volt meg az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölőszervezetek között. Ehhez bizonyítékként csatoltak az érintett kerületből származó szavazólapokról négy fényképet. 

Nem találták egyértelmű bizonyítéknak a fotókat

A választási bizottság azonban a fellebbezést 4:3 arányú szavazással elutasította. Az FVB tagjai szerint a fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e, továbbá szerintük a Vitézy stábja által leadott kerületi részvételi és érvénytelenségi adatokról szóló táblázat sem bizonyítja egyértelműen, hogy „a szavazólapokon a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége között ok-okozati összefüggés állna fent”.

Az FVB elutasító határozatának keltezése június 11-i, Vitézy Dávidék ezután, június 12-én jelentették be fellebbezésük benyújtását az újraszámláláshoz, amelyet végül elrendelt az NVB. 

Mint korábban írtuk, a hétfő hajnali szoros küzdelemben Karácsony Gergely győzött Budapesten: a főpolgármester 371 467 szavazatot gyűjtött (47,53 százalék), míg kihívójára, Vitézy Dávidra 371 143-an voksoltak (47,49 százalék). Ugyanakkor több mint 24 ezer érvénytelen szavazat is volt az urnákban, és Vitézy Dávid már a szavazatszámlálás közben jelezte, hogy újraszámlálást kér.

(Borítókép: Vitézy Dávid 2024. június 12-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)