2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Vitézy Dávid: Karácsony nem felülemelkedni akar a sérelmeken, hanem elmélyíteni azokat

DSC7716
2024.06.14. 22:10
Vitézy Dávid a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását követően úgy látja, teljesen jogosan indítványozták az eljárás megindítását. Kijelentette, hogy a választás egészének megismétlését nem fogják kérni, ugyanakkor két kerületben továbbra is szükségesnek tartják az új választás megtartását. Amennyiben mégsem ő lesz a főpolgármester, azt is elfogadja, és hajlandó lesz beülni a Fővárosi Közgyűlésbe, hogy Budapestért dolgozzon.
  • Pénteken döntött a Nemzeti Választási Bizottság a budapesti főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolt eredményeiről.
  • A hivatalos program szerint 17 órakor ült volna össze a bizottság, hogy ismertesse a döntést. Végül 19 órakor ültek asztalhoz a köztisztviselők, akik a következőkről számoltak be: az újraszámolás értelmében az eredetileg érvénytelen szavazatokból Grundtner Andrásra 53, Karácsony Gergelyre 112, Vitézy Dávidra 395 érvényes szavazat érkezett.
  • Az új számok fényében Karácsony Gergely végül 41 szavazattal előzte meg a második helyen végző Vitézy Dávidot.
  • Az NVB ülésével párhuzamosan Karácsony Gergely demonstrációt szervezett a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházához. A hivatalos döntést követően üdvözölte az eredményt, megköszönte a szavazáson való részvételt, majd elmondta: korábbi jelzésének megfelelően kezdeményezni fogja a főpolgármester-választás megismétlését.

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását és az eredmény közzétételét követően Vitézy Dávid volt a Partizán vendége, ahol kielemezték az újraszámolás körülményeit, valamint átbeszélték, milyen további lépések jöhetnek szóba ezt követően. A beszélgetés legfontosabb részleteit az alábbiakban szedtük össze:

  • Vitézy Dávid elismerte, hogy 0,005 százalékkal Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, amihez gratulált is a szavazatok újraszámolását követően.
  • Szerinte Karácsony Gergely nem gondolta, hogy győztesként jöhet ki az újraszámolásból, ezért egy Trump-szerű mocskolódásba és hergelésbe kezdett, ami példa nélküli.
  • Szerinte az újraszámlálás eredménye azt mutatja, hogy valóban szükség volt a szavazatok újraszámolására és az eredmény korrekciójára.
  • Bejelentette, továbbra is kérik, hogy a IV. és a VII. kerületben megismételjék a választást, ugyanis más kerületekhez képest ezekben dupla annyi érvénytelen szavazat volt, illetve alig láthatóan húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapról. Úgy gondolja, a kialakult helyzetért többek között a Fidesz is hibás.
  • Nem tud bizonyítékkal előállni azzal kapcsolatban, hogy választási csalás szándékos elkövetése céljából húzták ki halványan Szentkirályi Alexandrát ezekről a szavazólapokról, így büntetőeljárás indítását nem tudnák kezdeményezni.
  • Szeretnének pontot tenni a folyamat végére, így ha jogerős lesz az eredmény, elfogadják akkor is, ha Karácsony Gergely lesz a győztes.
  • Szerinte a főpolgármester-választás tanulsága az lehet, hogy a jövőben a választásokon az ennyire szoros eredményeknél az újraszámlálást automatikusan elrendelik.
  • Vitézy Dávid úgy látja, 5-6 embernek kellene összefognia ahhoz, hogy választási csalást kövessenek el az újraszámlálásnál. Mivel 20 kerületről van szó, így 100-120 embernek kellett volna ebben részt vennie, ami lehetetlen. Köztisztviselőket konkrétum nélkül csalással vádolni szerinte nem lehet.
  • Figyelmeztetett, hogy egy szavazat érvénytelenné nyilvánításakor a hátoldalán meg kell indokolni az okot. Ha valaki üresen adta le a szavazólapot, utólag akkor sem lehetett rá „szavazni”.
  • Úgy látja, hogy az eredményt követően Karácsony visszakozik a választás megismétlését illetően, azonban ha Karácsony a korábbi kritikáit fenntartja, és megtámadja a választási eredményt, akkor készen áll egy új választásra. Nekik azonban nincsenek bizonyítékaik ahhoz, hogy a teljes választást megismételjék.
  • Amennyiben főpolgármesterként nem teljesítene olyan ígéreteket, amelyek teljesíthetők egy ötéves ciklus alatt, akkor vállalná, hogy nem indul legközelebb. 
  • Úgy gondolja, hogy miután mindössze 41 szavazattal kapott kevesebbet, mint Karácsony, akkora bizalmat kapott, amit nem utasíthat vissza, így Karácsony győzelme esetén is beül képviselőként a fővárosi közgyűlésbe, és mindenkivel együttműködik, akivel programja és szakmai urbanisztikai felfogása mentén lehetséges.
  • Átfogóbb együttműködésről, koalícióról véleménye szerint még korai beszélni, „de Karácsony Gergely mocskolódása megnehezíti az együttműködést”. Ő azonban mindenképp a viszony reparálását szeretné. Azt tartaná helyesnek, ha Budapest érdekében együtt tudnak működni, de a koalícióra lépést Karácsony Gergely támadásai után nagyon távolinak érzi.
  • Nem tudja megjósolni, hogy Karácsony hogyan fog ehhez viszonyulni. Úgy érzi, Karácsony nem felülemelkedni próbál a kampány sérelmein, hanem még inkább elmélyíteni. Ezzel szemben ő felül akar emelkedni ezen, és Budapestért akar dolgozni. 
  • Bár jelenleg valószínűtlennek tartja, hogy a Fidesszel együtt fog működni, azt viszont nem tartja kizártnak, hogy egyes kérdésekben akár a Fidesszel, akár a Tisza Párttal összedolgoznak majd. Mivel nem ismeri ezeknek a pártoknak a képviselőit, ezt még a jövő zenéjének tartja.