2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

A Karmelita szomszédságában lelhet otthonra a Hadtörténeti Múzeum

2024.06.15. 08:48
A Karmelita mellé, az egykori Honvéd Főparancsnokság épületébe költözik a Hadtörténeti Múzeum a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint. A Kapisztrán térről a Bálnába költöző múzeum visszatérhet a várba, a Dísz tér 17. szám alatti ingatlan épületébe. A költözésre konkrét határidőket nem szabtak meg, 2026-ban foglalhatják el új otthonukat.

Megjelent a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának elhelyezéséről szóló kormányhatározat a péntek esti Magyar Közlönyben.

A Hadtörténeti Múzeum kiköltöztetése a Kapisztrán téri épületéből még 2022-ben kezdődött el. 2023 tavaszán teljesen be is zárták a kiállításokat, a múzeum jövője bizonytalan volt. A Honvédelmi Minisztérium tavaly novemberi közleményében azt írta, hogy bár az elmúlt hónapokban a múzeum – történetében először – a megszokottól teljesen eltérő környezetben és vadonatúj megközelítéssel tartott tárlatot a budapesti Bálna Honvédelmi Központban, kiderült, hogy hol lelhet végső otthonra az intézmény a következő években.

„A magyar katona hősiességének és a magyar vitézség ezer évének gazdag katonai örökségét méltó módon kívánja majd bemutatni a megújult HIM, amely feladatához méltó helyszínre talált a nemzeti történelem szíve közepének számító budai Várnegyedben található Szent György téren” – fogalmazott akkor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A pénteken megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért a nemzeti ereklyékből álló állandó és időszaki kiállítások megvalósítása érdekében a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vagyonkezelésében lévő és általa üzemeltetett

Honvéd Főparancsnokság épületében – Budapest I. kerület, Dísz tér 17. alatti ingatlan – történő elhelyezésével.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár felmerült, hogy a múzeumot a budai várból vidékre, Székesfehérvárra költöztethetik, az mégis maradhat a várban, mindössze néhány utcával arrébb, így Orbán Viktor miniszterelnök irodájának, a Karmelitának a közvetlen szomszédjai lehetnek. A költözésre konkrét határidőket nem szabtak meg.

2026-ban foglalhatják el új otthonukat

A Honvédelmi Minisztérium tavaly novemberi közleményében kifejtette, hogy a Dísz tér és a Szent György tér közötti területen elhelyezkedő, neoreneszánsz stílusú, patinás épület tetőszerkezete a II. világháborúban megsérült. Jóllehet a sérülések korántsem voltak végzetesek, 1949-ben mégis rommá nyilvánították, és 1962-re fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig. 2012–2014 között az épület részleges felújításon esett át, a külső homlokzatát megtisztították, a főbejárat korhű kaput kapott, és az előcsarnok reneszánsz ízlést tükröző díszítését is sikerült rekonstruálni.

„A felújítás alatt álló épület eredeti magasságában és pompájában születik újjá” – írták a közleményben.

Múzeumi célokra épül, a jövőben a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, 2500 négyzetméternyi kiállítótérrel ad helyet a hadtörténeti kiállításoknak, egyúttal irodák is helyet kapnak területén

– fogalmazott a minisztérium. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint szükséges, hogy a fiatalok megismerjék a Magyar Honvédséget és annak történetét, „hiszen múltunk tisztelete nélkül nincs jövőnk”. A közlemény szerint a megújult Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2026-ra foglalhatja el véglegesen új helyét.