Szerdán állt először bíróság elé az a miskolci fiatal, aki lövöldözni akart az iskolában

2024.06.19. 19:04
A Miskolci Törvényszék ma tartotta az előkészítő ülést B. Levente ügyében, akit tavaly vett őrizetbe a TEK, miután kiderült, tömegmészárlást tervez végrehajtani. A bíróság úgy döntött, hogy végigtárgyalják az ügyet, így a fiatalember a javítóintézetben várhatja a szeptemberben kezdődő tárgyalást.

Ahogy arról beszámoltunk, a TEK kommandósai 2023. március 30-án őrizetbe vettek egy 17 éves miskolci fiút, miután az különböző online felületeken élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzéseket tett közzé. 

Megtervezte, hogy ha nagykorú lesz, akkor fegyvert vásárol. Tervbe vette, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amelyek az Amerikában a közelmúltban történt lövöldözésekről számoltak be. Ötven gyermekkel akart végezni, úgy tervezte, hogy a kiérkező rendőrökre is tüzet nyit.

Édesanyja szerint a fiú gyerekkora óta imádta a lövöldözős játékokat, de a gondolkodásában 180 fokos fordulat következett be a börtönben. Az azóta már18 éves fiatal a rácsok mögött szinte egész nap tanul, aminek meg is lett az eredménye, mivel az OKTV-n természettudományokból az első tízben végzett, angolból pedig már a speciális, szakmai szövegeket tanulmányozza.

A gyanúsított fiatal, B. Levente szerdán állt először bíróság elé – írta a Blikk. A lap szerint a fiatal a tavalyi elfogása óta egy javítóintézetben van, onnan hozták a rendőrök a bíróságra, ahol az édesanyja és a rokonai várták. Beszámolójuk szerint úgy tűnik, a fiatalt nagyon megviselte a találkozás, el sem akarta engedni az anyja kezét.

A fiatalkorú vádlott érdekeit szem előtt tartva a bíróság úgy döntött, hogy a vádirat ismertetése után zárt ülést rendel el, így a tárgyalótermet a családtagoknak és a sajtó képviselőinek is el kellett hagyniuk.

Bár B. Levente beismerte tettét és lemondott a tárgyalás jogáról, a bíróság azt nem fogadta el, és elrendelte, hogy résztelesen végigtárgyalják az ügyet.

A Blikk szerint a fiú láthatóan összeomlott a hír hallatán, ugyanis Levente és családja nagyon remélte, hogy a fiú már ma hazamehet.

Ez a lehető legváratlanabb eljárási intézkedés volt a törvényszék részéről. Erre nem számítottunk, miután beismerte a tettét és lemondott a tárgyalás jogáról

– mondta a fiatalkorú ügyvédje.

A Miskolci Törvényszék döntése értelmében a fiatalember tárgyalása szeptemberben kezdődik, addig javítóintézetben marad.