Cser-Palkovics András: Magyar Péter a régi ellenzéket váltotta le

2024.06.20. 07:49
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a siker titkáról, Magyar Péterről, a főpolgármester-választásról és a legutóbbi voksolás tanulságairól beszélt egy interjúban.

„Magyar Péter az ellenzéket váltotta le, ám a polgári oldalnak is tanulnia kell ebből. Hamar itt van 2026” – hangsúlyozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Mandinernek adott, szerdán megjelent interjújában.

A fehérvári polgármester beszélt többek között arról is, hogy

  • „Egy olyan, a keresztény gyökereire és Szent István örökségére büszke településen, mint Székesfehérvár, az értékmentés és a hagyományőrzés feladatában a KDNP-nek is szerepet kell vállalnia. Ez tehát az itteni szervezetre vonatkozott, egy kicsi, elkötelezett csapat, amely a várospolitikában mindenképp lehetne aktívabb.”
  • „Magyar Péter pár hónap alatt a semmiből közel 30 százalékos választási eredményt produkált, ami olyan teljesítmény, amit nem lehet nem észrevenni. Ezt több szempontból lehet értékelni. Polgármesterként muszáj megjegyeznem, szeretném hallani, milyen szakpolitikai véleménye van a települések világáról és az önkormányzatiságról.”
  • „A Tisza Párt a régi ellenzéket váltotta le egy új erő, pontosabban az őt támogató szavazók. Ez a legfontosabb következmény, ám nyilván a polgári oldalnak is tanulnia kell mindebből.”
  • Szerinte a Fideszben van idő és lehetőség átgondolni a dolgokat, és itt az alkalom a finomhangolásra. Cser-Palkovics András megjegyezte: a következő időszakban ezzel párhuzamosan Magyar Péteréknek egyre több konkrét kérdésben kell egyértelműen állást foglalniuk, amit eddig halogattak. A tanulságokat le kell vonni, hamar itt van 2026.
  • „Az EP-választás tétjeként meghatározott háború vagy béke dilemmája ma a legfontosabb ügy, itthon és Európában egyaránt. Helyben mi hozzá tudtuk tenni a kiegészítő kormánypárti ajánlatot, de talán ezt országos szinten is érdemes lenne propagálni. Ez egyszerre jelenti az eredmények bemutatását, illetve a hétköznapokat is érintő célok, ígéretek megjelölését.”
  • „Mindig bántónak tartottam, hogy Karácsony Gergelyék az ellenzéki vezetésű településeket hívják úgynevezett szabad városoknak. Székesfehérváron mindenki nyugodtan elmondhatja a véleményét a világról. Magyar Péter is ott szónokolhatott a főtéren, senkit nem zavart. Az Orbán-kormányt diktatúrázó Dobrev Klára tarthatott épp fórumot, teljesen szabadon. Akkor most melyik a jogállam és a demokrácia? Már csak azért is releváns kérdés ez, mert az uniós források egy részét épp ezek hiányára hivatkozva nem kapjuk meg, ami felvet némi aggályt.”
  • Székesfehérvár polgármestere szeretné, ha az ellenzéki polgármesterek arról is szólnának, amikor valami pozitívat kapnak a kormánytól, közös fejlesztést tudtak megvalósítani, esetleg támogatás érkezett.
  • „Főleg azok a baloldali polgármesterek szerepeltek sikeresen a mostani választáson, akik inkább az együttműködést választották. Megyei Jogú Városok Szövetsége közös közleményben szólította fel az Európai Bizottságot a nekünk járó EU-támogatások feloldására. Félre kell tenni a gyurcsányi logikát, árnyaltan kell fogalmazni, s az együttműködésre törekedni, ahol csak lehet, épp az önkormányzatiság érdekében.”

A 2024. június 9-én megrendezett önkormányzati választásokon győzelmet arató Cser-Palkovics András 74,11 százalékkal maradt Székesfehérvár polgármestere, így 2010 óta a negyedik ciklusát kezdi meg a Fejér vármegyei város élén.

Korábban az Indexnek adott interjújában az oktatási rendszer kérdéséről, valamint Székesfehérvárt érintő kérdésekről beszélt.