Kérdőívben kell vallaniuk a gyermekvédelmi dolgozóknak arról, hogy kivel élnek és hol buliznak

2024.06.20. 15:25
Kivel él együtt, és mióta? Milyen ingatlana, illetve 300 ezer forintot meghaladó ingósága van? Melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel? Fogyaszt-e alkoholt, és ha igen mennyit? – többek között ezekre a kérdésekre kell válaszolniuk azoknak, akik a jövőben a gyermekvédelmi szakellátásban szeretnének dolgozni a Népszava szerint.

Mint megírtuk, az Országgyűlés június 11-én fogadta el azokat a gyermekvédelmi szigorításokat, amelyek jelentős része már július 1-jén hatályba is lép. A törvénycsomag többek között arra is kitér, hogy kötelező lesz júliustól a pszichológiai alkalmassági és kifogástalan életvitel vizsgálata a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és a szakmai munkakörben foglalkoztatottjainak.

A Népszava beszámolója szerint sokan már múlt pénteken átvették a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző adatlapot, amelyen a velük egy háztartásban élő felnőttnek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, hogy reprezentatív álláspont még nincs, hiszen a dolgozók többsége majd csak a napokban kapja meg a dokumentumot. De már van olyan szakember, aki jelezte: munkáltatója pironkodva adta át neki a papírt, mert szégyellte, hogy ilyen feladatot kell teljesítenie. Egy másik dolgozó kijelentette: „hülyeségeket” fog beírni.

Hozzátette, hogy elsősorban a szabadidő eltöltésére vonatkozó kérdések és a hozzátartozókat is érintő kötelezettség miatt tiltakoznak a gyermekvédelemben dolgozók.

Ugyan szerinte is elfogadható elvárás, hogy aki ezen a területen vállal munkát, legyen például feddhetetlen életű, de az magánügy, hogy ki hol bulizik, vagy hova jár sörözni a barátaival.

Tényleg a rendőrség bűnfelderítési osztálya ellenőrzi majd, hogy a gyermekfelügyelő azon a helyen bulizik, amit megjelölt? És mi történik, ha a szomszéd Juli néni szerint nem is oda jár? Vagy mi lesz, ha máshol táncol szombat este? Mi történik azzal, aki beírja, hogy Ibizára jár szórakozni egy ismert kormányközeli vállalkozóval?

– fogalmazott.

Köves Ferenc azt is elmondta, jogi szempontból is megvizsgálják, hogy a válaszoknak, akár a hamis feleleteknek, milyen következményei lehetnek.

Mint megírtuk, a nagy port kavaró kegyelmi ügy miatt ismét reflektorfénybe került a gyermekvédelem témája Magyarországon. A Belügyminisztérium soron kívüli ellenőrzést rendelt el az összes intézményben, de a kormány arról is döntött, hogy a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek további munkáját és kinevezését pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti.

Vizsgálták többek között a stressztűrő képességet, a szexuális devianciától, alkohol- vagy drogfüggőségtől mentes élettörténetet, az általános pszichés állapotot, az életkornak megfelelő érettséget és az átlag feletti érzelmi-indulati kontrollt. Az első körben az ágazatban dolgozó összes vezető kétnapos alkalmassági vizsgálaton vett részt, majd a második fordulóban szexuális beállítottságukról, párkapcsolataikról, félelmeikről, de esetleges pedofília iránti érdeklődésükről is vallaniuk kellett.