Zápor, zivatar és jégeső is jöhet, kiadták a figyelmeztetést

2024.06.22. 06:11 Módosítva: 2024.06.22. 08:12
Szombaton általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, a csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik.

Cikkünk frissült!

Szombaton általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra, ahol vastagabb fátyolfelhőzet is lehet – írta a HungaroMet

A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ahol több hullámban valószínűek záporok, zivatarok. 

Sőt, heves – szupercellás – zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek.

Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek.

Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb.

Szombaton mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs zavar, vérnyomás-ingadozás. A megnövekedett reakcióidő miatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott óvatosság szükséges.

Piros fokozatú figyelmeztetés a hőség miatt 

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adott ki két déli vármegyére szombatra a HungaroMet Zrt.. Csongrád-Csanád és Békés vármegyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

Másodfokú, narancs figyelmeztetést lesz érvényben a magas középhőmérséklet miatt Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére. Ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet.

Emellett szombatra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki hevesebb zivatarok kialakulása miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre.

Ezeken a területeken a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Mint arról korábban írtunk, a HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot. Szombaton és vasárnap egyes vármegyékben fokozatosan megszűnik a riasztás – jelezte Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Így módosult a helyzet reggelre 

Frissítés: szombat reggel a HungaroMet a korábbiakhoz képest elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok lehetséges kialakulása miatt az egész ország területére (de sok helyen az elsőfokúnál magasabb, fentebb már jelzett riasztás maradt érvényben). Az elsőfokú riasztásban érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – írták.

Jelen állás szerint:

  • Felhőszakadás és/vagy magas középhőmérséklet (25 Celsius-fok) miatt az 1-es (citromsárga) riasztás van érvényben az alábbi vármegyékben: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém, Zala. 
  • Ezen túl zivatar és/vagy magas középhőmérséklet (27 Celsius-fok) miatt a 2-es (narancssárga) riasztás van érvényben: Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna.
  • És végül magas középhőmérséklet (29 Celsius-fok) miatt 3-as (piros) riasztás van érvényben: Békés, Csongrád-Csanád.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras