2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Novák Katalin még nem tért vissza a Fideszbe

2024.06.24. 08:24
Bár Novák Katalin előtt elméletileg újra nyitva áll a lehetőség, hogy visszatérjen a Fideszbe a februári lemondása után, a Blikk információi szerint ez idáig nem kezdeményezte újbóli tagfelvételét a kormányzópártba.

Több hónapja már, hogy Novák Katalin elhagyta a kormányfői széket a kegyelmi ügy miatt, de még mindig nem kezdeményezte újbóli tagfelvételét a kormányzópártba. A Blikk úgy tudja, hogy bár nyitva állt a lehetőség, hogy a volt köztársasági elnök visszatérjen a pártba, ez eddig nem történt meg.

A lap szerint ez arra utalhat, hogy egyelőre a Fidesz sem fogadná vissza a volt köztársasági elnököt.

Mint ismert, Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei pedofilügyben elítélt igazgató, V. János bűntársának. A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, a kegyelmi botrány miatt Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be. Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását.

Miután 2022-ben elnöknek jelölték Novák Katalint – 2022. március 10-én pedig az országgyűlés az első női államfővé választotta –, az alaptörvény rendelkezésének értelmében, felfüggesztette párttagságát. 

A kegyelmi ügy miatti lemondása után újra nyitva állt a lehetőség a volt államfő előtt, hogy visszatérjen a Fideszbe, ám egyelőre úgy tűnik, nem élt a lehetőséggel, a kérdésre pedig még a Fidesz frakció sajtóosztályától sem érkezett válasz a laphoz. 

„Novák Katalin húzó arc is lehetne”

A Blikknek egy meg nem nevezett kormányközeli forrás úgy nyilatkozott Novák Katalinról, mint aki a Fidesz egyik húzó arca is lehetne, ha visszalépne a pártba, annak ellenére, hogyha a mostani kampányba bármilyen módon bekapcsolódott volna, az a kegyelmi botrány miatt megütközést keltett volna. A Blikk úgy tudja, hogy

maga Novák Katalin volt az, aki nem kérte újbóli tagfelvételét,

igaz, a korábbi nyilatkozatok alapján nem mindenki látná szívesen újra a pártban a volt köztársasági elnököt.

Többek között Orbán Viktor miniszterelnök is úgy fogalmazott a lemondásáról, hogy „Novák Katalin jól döntött, amikor lemondott, mert hozott egy rossz döntést, amelyért vállalta a felelősséget”. Ezen kívül a lapnak adott korábbi interjújában azt is elárulta, hogy néhány órával azelőtt, hogy Novák Katalin elhagyta a hivatalát, még megittak egy kávét. „Nem volt egy kellemes beszélgetés” – mondta a miniszterelnök.

A Fidesz tagsága körülbelül 40 ezer főt számlált. Orbán Viktor a mostani választások előtti napokban mintegy 50 ezer fős aktivistatáborról beszélt, akik egy nap alatt egymillió szimpatizánst kerestek fel személyesen. A 2021-es esztendő adatai alapján a Fidesz bevétele 2,136 milliárd forint volt, ebből a tagdíjakból befolyó összeg 231,4 millió forint – összegzi a lap.