2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

90 km/h-s szél, 3 centis jég, felhőszakadás: narancssárga riasztást is kiadtak

2024.06.27. 05:59
Csütörtökön szórványosan várhatóak zivatarok, kisebb eséllyel délen akár intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak. Magyarország teljes területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt.

A fátyolfelhők mellett továbbra is erőteljes marad a gomolyfelhő-képződés. Ismét többfelé, több hullámban számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében. A zivatarokat leszámítva gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás – írja a HungaroMet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű.

A déli óráktól ismét nagy területen kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti, de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók, ott 30-50, helyenként 60 milliméter is előfordulhat. Emellett a középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések és akár 3 centiméteres jégeső kíséretében.

Az előrejelzés szerint

az ország teljes területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt.

Ezt tegye, ha megjött a vihar 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. Erről itt írtunk.

A HÁZ KÖRNYÉKÉRŐL MINDEN OLYAN TÁRGYAT, AMELYET A SZÉL FELKAPHAT – KERTI BÚTORT, SZERSZÁMOT, KISEBB CSEREPES NÖVÉNYT –, VIGYENEK VÉDETT HELYRE.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras