2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

A MÚOSZ kiállt a sajtószabadság mellett, a Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint ez nyomásgyakorlás

2024.06.27. 18:49
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) kiállt az Átlátszó mellett, miután a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárást indított a hírportál ellen külföldi befolyásolás miatt. A MÚOSZ szerint a szuverenitásvédelmi törvényt akkor vetik be a szabad sajtó ellen, amikor csak akarják. A Szuverenitásvédelmi Hivatal reagálása sem késlekedett sokáig, válaszukban vádaskodva mentek neki a szövetségnek.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal reagált a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) keddi állásfoglalására, melyben arra kérték a hivatalt, hogy állítsák le az atlatszo.hu ellen indított vizsgálatukat.

Mint ismert, a Szuverenitásvédelmi Hivatal „külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolása és támogatása” vádjával eljárást indított a Transparency International Magyarország Alapítvány és a vele szorosan együttműködő Átlátszó ellen.

A nagy felháborodást kiváltó eljárás miatt a MÚOSZ is megszólalt, és állásfoglalásában kifogásolta az eljárást, megerősítve korábbi álláspontját, miszerint a szuverenitásvédelmi törvény összeegyeztethetetlen a demokratikus alapelvekkel, ugyanis a „gumiparagrafusoknak” következtében bárki gyanúba keverhető, így a véleményformálói térben óhatatlanul félelmet keltenek.

Szerencsére félelmet nem keltett a törvény, mégis beigazolódott a gyanú: a független sajtó ellen akkor vetik be, amikor éppen akarják, a gumiparagrafusok tényleg bárkire bármikor alkalmazhatók, amivel jogbizonytalanságot idéznek elő, sértik a sajtó szabad működését és veszélyeztetik a szólásszabadságot. Ma az atlatszo.hu, holnap valaki más

– olvasható az állásfoglalásban.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy „Magyarországon már van sajtótörvény, amely szabályozza e szektor törvényes működését”, „az erősen vitatott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva indított vizsgálatok” pedig „támadást jelentenek a szabad sajtó ellen”.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal válasza szerint azonban a MÚOSZ vádjai alaptalanok, mivel a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem vizsgálja és nem kívánja befolyásolni egyetlen sajtótermék politikai irányultságát, szerkesztési elveit és véleményét sem.

Ugyanakkor a hivatal törvényben előírt feladata feltárni, hogy egyes sajtótermékek átláthatatlan külföldi forrásokból milyen érdekek mentén formálják a magyar közvéleményt

– hangsúlyozták.

A közleményük további részében megrótták a MÚOSZ-t, amiért az rendszeresen megfogalmazza aggodalmait a sajtószabadság állapota miatt, de „a magyar nyilvánosságra gyakorolt legkomolyabb, önkényesen és átláthatatlanul végzett cenzúrával” nem foglalkozik, amelyet szerintük „a globális technológiai nagyvállalatok végeznek”.

A hivatal szerint ez valós, a véleményszabadság korlátozására irányuló fenyegetést jelent, azonban a MÚOSZ annak ellenére sem emelte fel egyszer sem szavát, hogy már több magyar sajtóterméket ért ilyen irányú támadás. Szerintük ez súlyosan sérti a sajtószabadságot és a magyar szuverenitást.

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal minden olyan nyomásgyakorlást visszautasít, amely próbálja megakadályozni a törvény szerinti feladatainak ellátását” – zárták közleményüket.