2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Pikó András: Pusztító következményekkel járhat a politikai hidegháború a Fővárosi Közgyűlésben

2024.06.28. 07:35
Több kerületi polgármester is azt gondolja, hogy nehezebb lesz a munka az októberre megalakuló Fővárosi Közgyűlésben. Karácsony Gergely nem aggódik, Pikó András azonban a hidegháborúhoz hasonlította a jelenlegi állapotot.

Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, amely októberben kezdi meg a közös munkát a következő öt évre. Az RTL híradójának több kerületi képviselő is nyilatkozott.

„Vitézy Dávidnak nagyon sokat kell tanulnia a főváros működéséről” – kezdte Karácsony Gergely főpolgármester, aki utalt arra, hogy Vitézy Dávid szerint a Fővárosi Közgyűlést megkerülve döntött a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, amiről nem tájékoztatta a választókat, ráadásul mindezt a júniusi választások előtt szűk három héttel.

„Ez a tétel szerepelt a főváros idei költségvetésében, amit tavaly év végén fogadtunk el” – tette hozzá.

A regnáló városvezető azt is kijelentette: az új választási szabályozás „a Fidesz azon szándéka, hogy megnehezítse a főváros működését”.

Több kerületi polgármester szerint pártpolitikai csatározásokra kell számítani. Pikó András, Józsefváros polgármestere a hidegháborúhoz hasonlította a közgyűlés jelenlegi állapotát.

Amennyiben a politikai hidegháború úrrá lesz a Fővárosi Közgyűlésen, az rettenetesen pusztító következményekkel járhat

– mondta.

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájáról került be a testületbe, aki mindössze annyit mondott: „Százszor nehezebb lesz a munka. Én meglehetősen szorongok ettől, de remélem, hogy mindenki az itt élők érdekeit tartja majd szem előtt.”

Karácsony Gergely telefont ragad októberig

A főpolgármester közölte, hogy nem aggódik, és nyitott bárkivel együtt dolgozni. Tervei között szerepel az is, hogy minden listavezetőt és képviselőt felkeres októberig.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában élő adásban kérte el Magyar Péter telefonszámát Rónai Egon műsorvezetőtől.

Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűléssel kapcsolatban megemlítette, hogy azt is meg akarták bénítani, „de elfuserálták”. Szerinte nem igaz, hogy nem lesz többsége a közgyűlésben, hiszen a Tisza Párttal még nem beszélt, és mivel majdnem annyi képviselőjük lesz, mint a Fidesznek, még bármi lehet. Véleménye szerint a Tisza Pártnak – az alakulásuk óta eltelt rövid idő okán – még eléggé szabad a programjuk a fővárost illetően, úgyhogy biztosan együtt tudnak majd működni.

Viszont nem beszélt még Magyar Péterrel – mint ahogyan más listavezetővel sem –, de mindenkivel szándékozik leülni és megvitatni a programokat. Hogy ezt miért nem tette eddig?

Meg akartam várni a Kúria döntését, de holnap valamelyik közös ismerősünktől kérek hozzá egy számot. Nem tudom, esetleg önnek megvan-e?

– mondta.

Átvették a megbízóleveleket

A Fővárosi Közgyűlés tagjai nemrégiben átvették a megbízatásukról szóló levelet dr. Fazekas Csabától, a Fővárosi Választási Bizottság elnökétől, aki a következő önkormányzati ciklus képviselői munkájához sok sikert, erőt és kitartást kívánt.

Az új Fővárosi Közgyűlést a 32 képviselő és a főpolgármester alkotja majd. A jelenlegi Fővárosi Közgyűlés tagjainak mandátuma 2024. szeptember 30-án jár le, míg a testület most megválasztott tagjainak megbízatása 2024. október 1-től hatályosul. A közgyűlés így fog kinézni:

  • Párbeszéd – Zöldek–DK–MSZP: 6 képviselő;
  • MKKP: 3 képviselő;
  • Tisza Párt: 10 képviselő;
  • Fidesz–KDNP: 10 képviselő;
  • Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP – Zöldek: 3 képviselő.