2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Orbán Balázs azt javasolja David Pressmannek, hogy a saját portáján söprögessen

2024.06.28. 20:53
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója David Pressmannek, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének üzent legújabb posztjában. Orbán szerint a szuverenitásvédelmi törvény pont a Pressman-féléktől védi meg Magyarországot, akik kívülről akarnak beavatkozni a magyar politikai folyamatokba. Hozzáteszi, hogy Pressman inkább foglalkozzon a saját hazájában zajló politikai folyamatokkal.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége csütörtökön satóközleményben fejezte ki, hogy mennyire aggódnak a magyar szuverenitásért, miután a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország Alapítvány és az Átlátszó ellen. Matthew Miller szóvivő szerint „a magyar kormány azon igyekezete, amely a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányul, ellentétes a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel”.

Éles vita alakult ki az elmúlt napokban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és a Szuverenitásvédelmi Hivatal között. Az amerikai diplomata vasárnap a félelemgépezet részének nevezte a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, mire azt a választ kapta, hogy a magyar szabályozás megítélését bízza inkább a magyar emberekre.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán reagált a fent leírtakra, és továbbra is kitart amellett, hogy a szuverenitásvédelmi törvény célja „a magyar politikába való külföldi beavatkozás elleni küzdelem az átláthatóságon keresztül”, amely erősíti a demokráciába vetett hitet. Véleménye szerint Pressman és az Egyesült Államok így akar beleavatkozni a magyarországi politikai folyamatokba.

Pressman nagykövet úrnak és az amerikai kritikusoknak pedig azt tanácsolnám, hogy először mindenki a saját demokratikus folyamataira koncentráljon… például a jelenleg zajló amerikai választásokra…

– zárta gondolatait Orbán.