2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

A szabálytalanságok miatt meg kell ismételni a választást egy magyar városban

2024.06.29. 09:53
Több szabálytalanság miatt nem lehetett újraszámlálni a fonyódi önkormányzati választáson leadott szavazatokat, ezért meg kell ismételni a képviselő-választást.

A Kúria határozata alapján a helyi választási bizottság és az iroda tagjai nem szabályosan jártak el a szavazatok újraszámlálásakor, így annak eredményét nem lehet figyelembe venni, ezért a polgármester-választás kivételével meg kell ismételni a voksolást Fonyódon – írja az ATV.

Példaként említették, hogy a választási iroda munkatársai a bizottság tagjainak távollétében végezték el a számolást, ami nem megengedett. Ezután küldték a Kúriára négy szavazókörzet szavazólapjait, de ez sem szabályosan történt, a dokumentumokat szétszakadt aljú dobozba tették.

A Kúria úgy látja, hogy ezzel a szállítás biztonságára vonatkozó szabályokat is áthágták, ezért a szavazatokat a bíróság sem tudta újraszámolni. A megismételt választást július első vasárnapján tartják.

Budapesten a főpolgármester-választáson az érvénytelen szavazatokat számlálták újra, majd Karácsony Gergely új választást kezdeményezett, de a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését. Karácsony Gergely azóta át is vette főpolgármesteri megbízólevelét.