Magyar államtitkár bejegyzéseit használja átverésre egy amerikai csaló

2024.07.01. 17:34
Rétvári Bence képeit és posztjait bölcseletekkel látta el a bitcoinnal üzletelő férfi, így buzdítva vásárlásra követőit busás haszonnal kecsegtetve őket.

Egy magyar származású dél-karolinai bitcoin-kereskedő, Vincent William Rétvári Bence fotóival és bejegyzéseivel élt vissza – vette észre a 444. A csaló elsősorban lelkesítő szövegekkel és bölcsességekkel kívánta megnyerni gyanútlan áldozatait, az alábbihoz hasonló posztokban: 

Az átveréshez a legkülönbözőbb időpontokban készült képeket használt fel, legyen az karácsonyi vásár, vagy akár az államtitkár Groupama Arénában tett látogatása. Ezekhez is stílszerűen kapcsolódó elmélkedést tett hozzá, mint például az ünnephez az ajándékozás fontosságát, vagy a sport jelentőségét, egészségformáló szerepét.

Természetesen ügyfelei sikereivel is eldicsekedett (egyikük platós kocsit, másikuk új kamiont szerzett üzletelése által), melyekben saját tanácsadói szerepét igyekezett kidomborítani. Pedig elsősorban az ő munkája az, hogy megtippelje, milyen irányba mozdul el a bitcoin árfolyama.

Vincent William meglepő módon már 2016 óta használja fel a magyar államtitkár fotóit és bejegyzéseit,

és közel egy évtized alatt senkinek se tűnt fel ez (bár érdemes megjegyeznünk, hogy a miskolci származású férfi mindössze 370 követővel rendelkezik Facebookon). 

Azonban nem Rétvári Bence volt az első politikusunk, akit hasonló eset érintett, korábban már beszámoltunk Borkai Zsolt ügyéről, akit meggyilkolt svéd szakértőként állított be az Északi Áramlatnál történt szabotázsnál egy orosz dezinformációs oldal.