2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Kiürítik a győri börtönt, már nem biztonságos benne a fogva tartás

2024.07.03. 15:17
Számos biztonsági és fenntarthatósági szempontot mérlegelve a büntetés-végrehajtási szervezet úgy döntött, hogy a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet néhány hónapon belül kiüríti, a fogvatartottakat más börtönökbe szállítja át.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása szerint márciusban egy letört ágylétra darabjával akarták kibontani zárkájuk falát a fogvatartottak Győrben. A szökési kísérletet időben észlelték, így az elítélteknek esélyük sem volt, de a belső vizsgálat fényt derített arra, hogy az 1910-es években épült börtön már nem alkalmas a rabok elszállásolására.

Az intézmény annyira leromlott műszaki állapotban van, hogy a biztonságos fogva tartás feltételi nem biztosíthatóak teljes körűen, ez tette lehetővé, hogy a fogvatartottak egy letört fémdarabbal megbontsák a falazatot – ismertette a helyzetet Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője. 

Nem érné meg a felújítás

A vizsgálat feltárta, hogy az épület annyira korszerűtlen, hogy felújítása, átalakítása, a megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel történő felszerelése aránytalanul magas költséggel járna. A mára már elavult műszaki megoldások jelentősen növelik a rendkívül költséges üzemeltetést, az ingatlan nem szigetelt, régi nyílászárókkal, korszerűtlen fűtés-, víz- és villamos hálózattal rendelkezik. A mindössze 165 ember fogva tartására szolgáló intézet nem éri el a büntetés-végrehajtási szervezet elhelyezési kapacitásának 1 százalékát sem, üzemeltetési költségei mégis vetekszenek a nagy börtönök rezsijével – idézi az MTI az ezredest.

A büntetés-végrehajtási szervezet ezért úgy döntött, hogy az intézetet néhány hónapon belül kiüríti, a fogvatartottakat más börtönökbe szállítja át.

Az intézet kiürítése nem jár elbocsátással, a győri börtönben szolgálatot teljesítőknek új beosztást biztosítanak, és a BVOP különbuszokat indít, hogy a munkatársakat a lakhelyükhöz legközelebb eső, másik börtönben tudják továbbfoglalkoztatni.

Európa legkorszerűbb okosbörtönét húzhatják fel Csengeren

Makula György arról is beszélt, hogy Csengeren egy 1500 ember befogadására képes, új okosbörtön épül. A projekt egyik fő célja a rendkívüli események digitális eszközökkel történő prognosztizálása, megelőzése, valamint a felügyelet munkaterheinek csökkentése, amihez a mesterséges intelligenciát hívják segítségül.

Nem titkolt szándékunk, hogy ez az intézet Európa legkorszerűbb, első high-tech börtöne legyen – mondta Makula György.

Szerinte a csengeri intézet amellett, hogy az ország legmodernebb börtöne lesz, mintegy 700 ember számára teremt munkalehetőséget a térségben.