A debreceni BMW-gyár mellett épülhet fel az új Közlekedési Múzeum

2024.07.04. 11:34
Lázár János Debrecenbe, a BMW-gyár mellé építtetné fel az intézményt. Augusztus elején indul az építési ötletpályázat.

Lázár János májusban országjáró körútján leszögezte, hogy az új Közlekedési Múzeumot Debrecenben kívánja felépíttetni, az ehhez tartozó pályázati kiírás részleteiről és a leendő épület funkcióiról is írt a Népszava.

A tervezet szerint augusztus elején egy építészeti ötletpályázatot ír ki az Építési és Közlekedési Minisztérium. Az új múzeum környezete azonban Debrecen mellett, a BMW-gyár közelében vegyes, ugyanis szántóföldek, autópálya, állattartó telepek, valamint ipari és mezőgazdasági létesítmények helyezkednek el mellette.

Közlekedési szempontból jelenleg csak autóval elérhető, mert sem vasúti összeköttetés, sem más tömegközlekedési eszköz nem jár arra, ráadásul Debrecen központjától mintegy tíz kilométerre található. Felépítése során a hatályos szabályozási előírásokat nem kell figyelembe venni.

A pályázat egyfordulós, az augusztusi kiírást követően november a beadási határidő. A tervezők díjazását 120 millió forintos keretben határozta meg a tárca.

Az intézmény várható felépítése

A Magyar Közlekedési Múzeum – Debrecennel állandó és időszaki kiállításoknak adna otthont, konferenciák, oktatási és üzleti rendezvények helyszíne lenne, valamint kiemelt találkozóhelyként működne.

Az intézmény állandó kiállítása négy szekcióból állna, mely magában foglalná a járműtörténetet és -technikát, innovációt és a jövő interaktív fórumát, ez mintegy 6800 négyzetméteren terülne el. Műtárgyraktár, irattár és restaurátori műhely 3900 négyzetméteren; multifunkcionális konferencia- és rendezvénytér, valamint 3D moziterem 600 négyzetméteren helyezkedne el; oktatási központ, étterem és közösségi tér számára 350 négyzetméter, illetve panoráma-tetőterasznak 150 négyzetméter állna rendelkezésre.

Az épületek közé szabadtéri tevékenységre alkalmas teret alakítanának ki, melyben 15 ezer négyzetméter tesztpálya és parkoló állna rendelkezésre a látogatók számára. Ezen felül 27 ezer négyzetmétert terveznek parkosítani. Elvárás a pályázók felé, hogy egyéni karakterű épület legyen kortárs megoldásokkal. A minisztérium évi 350 ezer látogatóra számít.

Vitézy Dávid szerint Lázár János ötlete teljesen tévút

Vitézy Dávid korábbi közlekedésért felelős államtitkár öt pontban fejtette ki, miért gondolja úgy, hogy az építési és közlekedési miniszter ötlete, miszerint Debrecenbe, a BMW-gyár mellé építtetné fel a Közlekedési Múzeumot „teljes tévút”. 

Mint írta, „Debrecenben a közvetlenül elérhető lakosság és turizmus is kevesebb mint a tizede a budapestinek”, illetve „Budapest közlekedési szempontból az ország közepe, Nyugat- és Kelet-Magyarországról egyaránt jól megközelíthető”.

Harmadik pontként kihangsúlyozta, „a múzeumot minden a fővároshoz köti”, negyedikként pedig azzal érvelt, hogy épp „ez a kormány döntött úgy, hogy ha már a Közlekedési Múzeum a Városligetben bezárt, akkor egy méltó új otthont kapjon Kőbányán”. 

A kiválasztott helyszín még Debrecenbe költöztetés esetén is abszurd volna: egy, minden városi szövettől távoli, gyalogosan és tömegközlekedéssel megközelíthetetlen területen nem lehet XXI. századi múzeumot csinálni, ez teljesen nyilvánvaló

– írta végezetül Vitézy Dávid.