Fontos bejelentéseket tesz hétfőn a kormány

2024.07.05. 15:45
Hétfőn tartja a következő Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. A legfontosabb történésekről ezúttal is percről percre frissülő cikkben számolunk majd be, amelyet élőben követhetnek az Indexen.

Hétfőn 9 óra 30 perctől Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő Mit miért tesz a kormány címmel. 

Az eseményen elsősorban a szerdai kormányülés döntéseit ismertetik majd. A kormány ezúttal

  • a benzinár-emelkedésbe való beavatkozásról,
  • a reptéri késések és anomáliák felszámolásáról tehet bejelentéseket.

Mint arról az Index beszámolt, a kormány szerint a reptéren méltatlan helyzetek, gyalázatos körülmények alakultak ki, amelyeket családok és turisták százainak kellett elszenvedniük. Így a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök elvárásainak megfelelően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a helyzet mielőbbi felszámolása érdekében berendelte a HungaroControl vezetőjét, és arra fogja kérni, hogy azonnal készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelése érdekében.

Ugyanakkor gond van a hazai üzemanyagárak rohamos emelkedésével is. A magyar kutakon ma átlagosan 618 forint a 95-ös benzin literje, a dízel pedig 631 forintba kerül, ezzel az átlagár 8, illetve 15 forinttal magasabb, mint a szomszédos országokban. A drágulás miatt a kormány azonnali lépéseket sürget, különben beavatkozik.

Orbán Viktor Kijevben és Moszkvában járt

A hétfői Kormányinfó az első lesz azóta, hogy Magyarország július 1-jével átvette a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Orbán Viktor július 2-án hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után első útja Kijevbe vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában.

Mint azt megírtuk, a kormányfő július 2-án találkozott Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A vezetők az ukrajnai magyar kisebbségről, a Magyarországon élő ukránokról és egy közös megállapodásról is beszélgettek.

A miniszterelnök a szokásos Kossuth rádióbeli interjújában péntek reggel beszélt legújabb európai pártcsaládja, a Patrióták Európáért bővülési terveiről, de szót ejtett a reptér és az üzemanyagárak körüli botrányról is, majd a magyar gazdaság fellendülésébe vetett hite mellett érvelt. 

Keddi kijevi látogatása után, de még a Türk Tanáccsal való találkozó és a moszkvai út előtt Orbán Viktor péntek reggel interjút adott a Kossuth rádióban. Mint mondta, nehéz felmérni egy-egy ilyen találkozó hatását. „Magyarországnak tudnia kell a helyét és a súlyát” – fogalmazott.

Ezt követően a kormányfő Moszkvába utazotthogy ismertesse Magyarország és az EU álláspontját az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Vlagyimir Putyin korábbi bejelentése szerint a zárt ajtós megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokról is beszélni fognak.