A 37 fokban hagytak két kutyát az autóba bezárva Budapesten, eljárás indult

2024.07.11. 20:00
Szerda este Budapesten a 37 fokban valaki két kutyát vett észre egy autóban, az illető azonnal jelentette az esetet a hatóságoknak. A kiérkező rendőr betörte a jármű ablakát, az állatokat rögtönzött hűtőfürdőbe tette. Az ügyben állatkínzás vétség gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak.

A rendőrséghez július 10-én este érkezett bejelentés, hogy Budapest XIII. kerületében, a 37 fokban egy parkoló autóba két kutya van bezárva, és a felhevült utastérben az ebek láthatóan rossz állapotban vannak.

Az angyalföldi egyenruhások percek alatt a helyszínre értek, majd látták, hogy a kutyák szaporán veszik a levegőt és alig reagálnak a környezeti ingerekre.

A rendőrök azonnal az autó ablakának betörése mellett döntöttek.

Míg az egyenruhások a kutyákat kimentették az autóból, az esetet bejelentő állampolgárok hoztak két vízzel teli műanyag lavort. A kutyákat a szobahőmérsékletű vízzel lassan elkezdték hűteni, nem sokkal később az állatok már önállóan ittak is a vízből és nem nagyon akarództak onnan távozni.

Fél óra elteltével a kutyák gazdája is előkerült, akit a járőrök intézkedés alá vontak, majd előállítottak. A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság az ügyben állatkínzás vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Azt írták, az autó betört ablakában keletkezett kár a kutyák gazdáját terheli.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy aki gyereket, vagy állatot az autóban hagy a nyári hőségben, ezzel életveszélynek kitéve őket, az erre számítson. Azt sem fogják találgatni, hogy esetlegesen megy-e a klíma a lezárt autóban. Ha nem tudják kinyitni az ajtót, akkor az élet megóvása érdekében törik az ablakot. Nyomatékosan kérik a járművezetőket, hogy ne hagyjanak gyereket vagy állatot a zárt autóban, és aki ilyet észlel, hívja 112-es segélyhívót, a hatóságok azonnal intézkedni fognak.