Toroczkai László undorítónak nevezte Magyar Péter ukrajnai „vezeklését”

2024.07.12. 15:19 Módosítva: 2024.07.12. 15:22
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke számonkérte Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét ukrajnai útja miatt pénteken a közösségi oldalán. A pártelnök szerint a politikus a kijevi gyermekkórházat ért támadás gyermekáldozatait arra használta fel, hogy vezekeljen az ukrajnai háborúval kapcsolatos korábbi mondataiért, és „mutassa a globalista főnökeinek tetsző új irányt”.

„Őszintébb lett volna, ha Magyar Péter elmondja, hogy azért kellett Kijevbe zarándokolnia, mert a főnökei – például az Európai Néppártban – ezt elvárják tőle” – jelentette ki Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke pénteki X-bejegyzésében.

A Tisza Párt alelnöke szerdán indult útnak Ukrajnába, előtte keddi Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy apaként nem tehet mást, ugyanis a hétfői „szörnyű orosz rakétatámadás a kijevi gyermekkórház ellen mindenkit megdöbbentett”. „Nincs háborúzó gyerek. Ők nem tehetnek semmiről. Még esélyük sem volt az életre” – fogalmazott posztjában Magyar Péter.

„Mi, magyarok, jobb- és baloldaliak közösen utasítjuk el az erőszakot és háborút. Szolidárisak vagyunk, a gyermekek egészsége és a biztonsága a legfontosabb számunkra. Ezért rendkívüli humanitárius akciót szervezünk” – tette hozzá.

Toroczkai László pénteki posztjában reagált a kijevi „zarándoklatra”, azt írta, undorítónak tartja, hogy Magyar Péter „az érzelmek felkorbácsolására kiválóan alkalmas gyermekáldozatokat használta fel arra, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos korábbi mondataiért vezekeljen, és mutassa a globalista főnökeinek tetsző új irányt”, és arra terelje a magyarokat. Kijelentette, hogy „egyetlen meggyilkolt gyermek is sok”.

A Mi Hazánk elnöke úgy fogalmazott, hogy „minden olyan fegyveres, katonai támadást el kell ítélni, amely során gyermekeket ölnek meg”. „A kijevi gyermekkorház lebombázása során 5 gyermek halt meg. Bárki követte is el, mi elítéljük, ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

Ahogy mi elítéljük azt is, hogy a donyecki és luhanszki régióban 2014 és 2022 között (tehát mielőtt az orosz hadsereg hivatalosan átlépte volna Ukrajna határait) több mint 240 – többnyire orosz ajkú – gyermeket gyilkoltak meg a háborúban. Róluk mikor fog beszélni Magyar Péter? Vagy elzarándokol Gázába is, ahol néhány hónap alatt az izraeli hadsereg több mint 14 ezer (!) gyermeket ölt meg? Mikor meri majd Magyar Péter elítélni a NATO-t, amely például 1999-ben legkevesebb 80 gyermeket ölt meg a bombázásai során Szerbiában?

– írta Toroczkai László közösségi oldalán, kérdőre vonva a Tisza Párt alelnökét.

A pártelnök bejegyzésének zárásaként reményét fejezte ki, hogy Magyar Péter Kárpátalján megkérdezte a helyi magyarokat arról, „mennyire örülnek annak, hogy miközben letépik a magyar zászlót, Munkácson ledöntik a Turul-szobrot, korlátozzák a magyar nyelv használatát, arra kényszerítik őket, hogy több mint ezer kilométerre a szülőföldjüktől, idegen érdekekért harcoljanak”.

„Már ha egyáltalán talált még ott magyar közösségeket” – tette hozzá Toroczkai László. „Érdeklődött-e arról, hogy hazatérhet-e már Brenzovics László, a kárpátaljai magyarok vezetője, akit az ukrán kormány elüldözött a saját szülőföldjéről?” – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Orbán Viktor után Magyar Péter is békemisszióra indult

Mint korábban írtuk, Magyar Péter szerdán indult el ukrajnai útjára, és aznap éjjel érkezett meg Kijevbe. Az ukrán fővárosban találkozott az oroszok által lebombázott gyermekkórház igazgatójával, valamint humanitárius segélyt adott át.

A Tisza Párt alelnöke péntek reggel egy újabb poszttal jelentkezett. „Útban Ungvárra, Munkácsra és Beregszászra” – írta, majd Orbán Viktor szóhasználatát átvéve „békemissziónak” nevezte a saját útját, és köszönetet mondott az ebben segítőknek.

Magyar Péter úgy fogalmazott, hogy „mindössze nyolc óra alatt sok ezer felajánlás érkezett, amit sikeresen eljuttattunk a háború sújtotta területre, megsegítve megannyi családot és gyermeket”.