„Csicskító” pofonnal kényszerítette koldulásra lakótársát egy fiú Szabolcsban

2024.07.13. 13:02
A Szabolcs vármegyei nyomozók őrizetbe vettek egy 17 éves fiút, aki koldulásra kényszerítette kiskorú lakótársát. Továbbá elvárta tőle, hogy mosogasson, ágyazzon is helyette, és ha nem ment szóval, akkor egy „csicskító” pofonnal meggyőzte, hogy nincs más választása.

A gyermekvédelmi szolgálat feljelentése alapján indult nyomozás egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei intézetben nevelkedő 17 éves fiú ellen, aki hónapokon keresztül koldulásra kényszerítette 13 éves lakótársát – közölte oldalán a rendőrség

Az idősebb az erőszaktól sem riadt vissza, a fiatalabb, gyengébb fiút fenyegetéssel, bántalmazással bírta rá, hogy engedelmeskedjen akaratának, majd a kapott pénzt, élelmiszereket elvette tőle, és a saját szükségleteire fordította.

A kolduláson túl elvárta, hogy a kiskorú mosogasson, ágyazzon is helyette, és ha nem ment szóval, akkor egy „csicskító” pofonnal meggyőzte, hogy nincs más választása, tennie kell, amire utasítja. A távolból mindig figyelemmel kísérte, felügyelte a koldulást, hogy a fiatalabb valóban teszi-e a dolgát, amire rávette.

A gyanúsított csaknem egy éven át tartotta rettegésben a kisebbet, mire a sokadik bántalmazás és folyamatos kizsákmányolás után segítséget mert kérni. Gyámja, akinek részletesen beszámolt a vele történtekről, haladéktalanul intézkedett, az intézmény a rendőrséghez fordult, és feljelentésük alapján büntetőeljárás indult.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanújával hallgatta ki a 17 éves fiút, őrizetbe vette és kezdeményezésére a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A rendőrség célja a történtek teljes körű felderítése, így a nyomozók azt is vizsgálják, hogy lehetett-e több áldozat, illetve más bűncselekmény megvalósult-e.