Állatorvos hagyta az autójában a kutyáit a 37 fokos hőségben

2024.07.14. 09:41
A minap két kutyát vett észre egy járókelő egy autóba bezárva a 37 fokos hőségben. Az RTL információi szerint egy állatorvos hagyta magára az állatokat a járműben, ellene állatkínzás miatt eljárás indult.

Mint arról az Index is beszámolt, szerda este Budapesten a 37 fokban valaki két kutyát vett észre egy autóban, az illető azonnal jelentette az esetet a hatóságoknak. Az ebek szaporán vették a levegőt, és alig reagáltak a környezeti ingerekre.

A kiérkező rendőr betörte a jármű ablakát, az állatokat rögtönzött hűtőfürdőbe tette. Az ügyben állatkínzás vétség gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. Az RTL Híradó információi szerint

egy állatorvos hagyta a felforrósodott autóban a kutyákat. 

A nő a rendőröknek azt mondta, csak pár pillanatra akarta az állatokat a kocsiban hagyni, de elvonta a figyelmét a lakásában élő macskája, és mire észbe kapott, már eltelt fél óra.

A Híradóban elhangzott az is, hogy egy napon álló autóban akár 60 fok is lehet. A kutyák csak a talpukon és nyelvükön keresztül tudnak izzadni, így a testhőmérsékletük hamar emelkedik, ez pedig halálos lehet. 

Az adásban egy másik állatkínzásról is szó esett. Pénteken ugyanis járókelők jelentették a rendőröknek, hogy egy nő zacskóban cipel egy kiskutyát a kánikulában. A hatóságok kiszabadították az ebet, árnyékba vitték, elkezdték lassú hűtését és vizet adtak neki. A kutya az újpesti állatvédőkhöz került, gazdája ellen szintén állatkínzás miatt indult eljárás.

A rendőrök azt kérik, hogy a hőségben egyetlen perce se hagyjuk magára az állatokat olyan helyen, ahol hőgutát kaphatnak. Ha valaki mégis ilyet lát, hívjon rendőrt.