Egyre több a panasz a gödöllői HÉV-en uralkodó helyzetre, a MÁV azonnali lépéseket tett

2024.07.15. 20:21
A H8-as és a H9-es HÉV vonalán közel háromszor annyi intézkedés történt az év első felében, mint az összes többi vonalon együtt, ezért a MÁV újabb intézkedéseket hozott a rendőrséggel egyetértésben ezen esetek csökkentése érdekében.

A gödöllői HÉV-en 49 bűncselekmény történt 2024 első felében, bár a rendőrség szerint ezek a számok nem támasztják alá a vonal bűnügyi fertőzöttségét. Ugyanakkor nem akarják rózsaszínre festeni a képet, ezért civil ruhás rendőrök is ellenőrzik a térséget, de a MÁV is azonnali lépéseket tett − számolt be a 24.hu a rendőrség által hétfőn délutánra meghirdetett háttérbeszélgetésről.

Gyuricza László, Kerepes polgármestere korábban a lapnak arról beszélt, hogy a szerelvényekre piszkító, dohányzó, kábítószerfogyasztó utasok többsége Kerepesre jár, ami a helyiek szerint valamiféle elosztóra utalhat a városukban.

Lauda Zoltán, a Pest Vármegyei Rendőrfőkapitányság vezetője a Rendőrpalotában hétfőn elmondta, hogy nem egyszerű a HÉV megítélése. Elmondása szerint nem szeretnék rózsaszínre festeni a képet, ugyanis nem jelenthető ki, hogy nem történnek a HÉV-en és a megállóhelyeken bűncselekmények. A konkrét számadatokra utalva közölte, hogy a 2024-ben bejelentett 49 esetből mindössze 20-nál történt büntetőeljárás, ezek többnyire vagyon ellen elkövetett bűncselekmények voltak.

Összehasonlításként megjegyezte, hogy a MÁV adatai szerint 40 ezer utas használja a H8-as és a H9-es HÉV-et, ami körülbelül 7 millió utazást jelent. Ehhez mérten nőtt a rendőri intézkedések száma: 1300-ról 2600-ra emelkedett, és 80-ról 130-ra nőtt az előállítások száma. Hozzátette, hogy több mint negyven civil ruhás rendőr végezte ezeket a feladatokat, főleg esti ellenőrzések esetében, ahol négy főt kábítószer-fogyasztáson értek, melyből kettő a szerelvényen tört fel nyugtatót és szívta fel azt.

A beszámolóból az is kiderült, hogy két jelentősebb elfogást hajtott végre a rendőrség, amelynek értéke körülbelül 15-20 millió forint volt:

  • Március végén 1,5 kilogramm kábítószert foglaltak le két személytől Kistarcsán, valamint 200 millió forintot zároltak tőlük,
  • egy másik esetben pedig 10 kilogramm pszichoaktív anyagot találtak, az elkövetőktől 700 milliót forintot zároltak.

Lauda Zoltán kiemelte, hogy minden esetben a megelőzés a fő cél, amely ha nem sikerül, akkor a felderítés következik. Azonban csak jogsértéseknél tudnak eljárni, ezért a rendőrség kéri a lakosságot, hogy mindig tegyenek bejelentést, a közösségi médiát ugyan figyelik, de az alapján nem lehet eljárást indítani.

Nagy Gábor, a MÁV-HÉV vezérigazgatója elmondta, az utaspanaszokból az tükröződik vissza, hogy egyre több drogfüggő utazik ezeken a járatokon, és emelkedik az atrocitások száma is, amelyeknél eddig szerencsére nem történt személyi sérülés. 2024-ben mostanáig 1634 intézkedésre volt szükség, a többi vonalon viszont csak 556-ra, ezért újabb intézkedéseket foganatosít a MÁV:

  1. több rendészt helyeznek át (további 15 fő került erre a vonalra, bár intézkedési jogkörük korlátozott)
  2. a rendészeket testkamerákkal látják el
  3. mobil védelmi csoportot állítanak fel
  4. a HÉV-állomásokon is több kamera lesz

A szerelvényekre azonban továbbra sem tervezik kamerák telepítését, azon egyszerű oknál fogva, hogy a kocsik többsége 40-50 éves – mondta a MÁV-HÉV vezérigazgatója.